Limba română, întrebare adresată de pro6969, 8 ani în urmă

Va rog îmi puteți face un rezumat la Liviu Rebreanu Ciulemandra sa nu fie foarte lung dau coroană și 50 de puncte va rog rapid

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de rovas
35
In seara in care avea loc un mare bal la Palat, Puiu Faranga o ucide pe sotia sa, Madeleine, fara niciun motiv. Tatal sau, Policarp Faranga, fost ministru al justitiei, ia toate masurile de precautie, anuntand politia si pe domnul prefect de crima care s-a intamplat in familia sa.
Pentru binele fiului sau, acesta hotaraste sa-l puna sa simuleze nebunia. Astfel, Puiu ar fi scapat doar cu o internare pentru cativa ani intr-un sanatoriu.
Asadar, il interneaza pentru inceput acolo, unde avea oarecum relatii pana se va constata daca a fost sau nu in deplinatatea facultatilor mintale. In acel loc dau peste un alt doctor, Ion Ursu, care pare un om corect, dar Policarp isi da seama ca nu o va scoate la capat cu acesta, asa ca doreste sa-l mute pe Puiu imediat in alt sanatoriu.
Puiu ii marturiseste doctorului ca si-a ucis sotia fara niciun motiv, simuland in felul acesta nebunia. Apoi, ii povesteste cum a cunoscut-o el pe Madeleine, la un joc numit Ciuleandra, undeva intr-un sat mic din Arges. El s-a indragostit de ea, pe atunci Madeleine numindu-se Madalina si avand doar 14 ani. Tatal sau a aranjat ca fata sa fie adusa la Bucuresti, oferindu-i educatie aleasa prin Elvetia, Franta si Anglia.
Venita din strainatate, fata era de nerecunoscut. S-au casatorit in urma cu 4 ani.
Peste cateva zile, Puiu afla intamplator ca doctorul era din acelasi sat cu Madeleine si atunci i-a marturisit ca a ucis-o pe aceasta din cauza lui, a doctorului. Puiu simtise ca in inima sotiei sale exista un alt barbat, acesta fiind doctorul care, in urma cu 8 ani, era un simplu student, indragostit de Madalina si care visa ca intr-o buna zi, cand va termina facultatea si isi va gasi de lucru, o va lua de sotie si vor avea impreuna o familie frumoasa. Sentimentul se pare ca fusese impartasit si de Madalina, insa soarta celor doi indragostiti se desparti in momentul in care fata fu transferata la Bucuresti.
Cand Policarp vine sa-l ia pe fiul sau la alt sanatoriu, doctorul ii da vestea: Puiu era nebun. Pus acum in situatia aceasta, tatal nu stie daca e momentul sa rasufle usurat sau nu.


pro6969: ms
Alte întrebări interesante