Va rog imi trebuie pe maine
Răspunsuri la întrebare
Răspuns:
Regnul Protista
Reprezentanti:
l. Algele
a) Localizare: Se gasesc in rauri,lacuri,mari,oceane,etc si constituie un grup diversificat, majoritatea acvatice, trăind libere (Chlorella sp.) sau fixate (Fucus sp.). Unele formează colonii (Volvox aureus). Majoritatea algelor sunt organisme acvatice, dar se întalnesc și pe uscat: pe sol și pietre, pe copaci etc.
b) Alcatuire: Talul este format din celule puse cap la cap ce alcatuiesc fire lungi, subtiri si neramificate. Fiecare celula este formata din membrana, citoplasma si nucleu. In citoplasma se afla cromatofori in forma de panglica spiralata.
c) Hranire: Este autotrofa.
d) Inmultire: Înmulțirea se face asexuat prin divizine (Pleurococcus sp.) sau sexuat prin conjugare, ori prin zoospori care vor da indivizi cu gameți masculini (anterozoizi) sau indivizi cu gameți feminini (oosfere). Prin fecundare rezultă oul (zigotul) care germinează și dă un nou organism producător de spori (salata de mare – Ulva lactuca)
e) Rol/Importanta pentru mediu si om: Cca. 70% din biomasa mărilor și oceanelor este alcătuită din alge care formează fitoplanctonul, acesta stând la baza nutriției celorlalte organisme marine - raci, moluște, pești, păsări și mamifere acvatice; în urma fotosintezei algele formează cea mai mare parte a oxigenului din apă respirat de animalele acvatice; 90% din oxigenul existent pe planetă, este asigurat de algele marine. Pentru obținerea unor cantități comerciale industrială, algele sunt cultivate în ferme speciale marine de algocultură.
Reprezentanti:
ll. Euglene
a) Localizare: Euglenele se pot găsi în ape sărate, dulci (cel mai des), precum și în orice mediu umed bogat în substanțe organice.
b) Alcatuire: Structura euglena este destul de simplă, seamănă cu structura tuturor organismelor flagelate de plante. În celula E. viridis, există un nucleu în formă înconjurat de un înveliș nuclear. Citoplasma conține mulți cromatofori - organite speciale care conțin pigmentul de clorofilă necesar pentru fotosinteză și oferă posibilitatea acestui proces. În structura lor ultramicroscopică, cromatoforii seamănă cu cloroplastele din celulele organismelor vegetale superioare. Euglena este capabila de fotosinteză numai în prezența luminii. În condiții de întuneric, reprezentanții speciei trec la un tip de nutriție heterotrof (saprofit) (similar cu organismele animale). De asemenea, în absența luminii, Euglena își poate pierde culoarea verde.
c) Hranire: Euglenele sunt specii mixotrofe, adică acestea se pot hrăni atât heterotrof, prin fagocitoză, cât și autotrof, prin fotosinteză.
d) Inmultire: Euglena se înmulțește prin diviziunea directă longitudinală a celulei. Nu există reproducere sexuată cunoscută.
e) Rol/Importanta pentru mediu si om: Euglenele curata apele consumand bacteriile si subst. organice
,sunt sursa de hrana pentru animalele mici acvatice
,au rol in formarea solului.
Baftaa,sper ca te ajuta !! Am scris la 2 dimineata,pot primi coroana te rog ?? =))