Va rog,intrebari la chimie.
1)Ce este efectul de sera?
2)Care sunt gazele care determina efectul de sera?
3)Care sunt urmările efectului de sera asupra atmosferei terestre?
4)Surse de poluare ale mediului înconjurator:
-poluare fizica
-poluare chimica
-poluare biologica
-poluare turistică
5)Metode generale de combatere a poluării.
Răspunsuri la întrebare
Răspuns:
1.Efect de seră este un termen folosit pentru a evidenția contribuția unor anumite gaze emise natural sau artificial la încălzirea atmosferei terestre prin modificarea permeabilității atmosferei la radiațiile solare reflectate de suprafața terestră.
2.Principalul element responsabil de producerea efectului de seră sunt vaporii de apă (70%). Următoarea pondere o are dioxidul de carbon (9%), urmat de metan (9%) si ozon (7%) si freonii, etanul, oxizii de azot, hidrogenul.
3.Efectul de sera generează încălzirea atmosferei terestre prin modificarea permeabilității atmosferei la radiațiile solare reflectate de suprafața terestră.
4. Poluare fizica: este generata de diverse radiatii, indeosebi de cele nucleare accidentale, cea termica, zgomote si infrasunete.
Poluare biologica: creata de contaminari microbiologice, ca urmare a introducerii abuzive sau accidentale a unor specii sau varietati de specii
Poluare chimica: foarte diversa, poate fi provocata de produse naturale, minerale sau organice, precum si de substante de sinteza, inexistente, initial in natura. Se produce cu:
- derivati ai carbonului si hidrocarburi lichide
- derivati ai sulfului si azotului
- derivati ai metalelor grele(Pb, Cr)
- derivati ai fluorului
- materii plastice
-pesticide
-materii organice fermentescibile
Poluarea turistică, cauzată de turişti, reprezintă un pericol pentru mediul natural.Poluarea aerului, prin circulaţia autovehiculelor până în vârf de munte, poluarea apei în jurul camping-urilor şi al cabanelor montane care nu au staţii de epurare, spălarea maşinilor în apele râurilor sunt doar câteva exemple în acest sens. Nici poluarea fonică nu este de neglijat.Zgomotol maşinilor, al motocicletelor, al casetofoanelor sau cel făcut de motorul bărcilor, tulbură liniştea peisajului, acoperă cântecul păsărilor şi deranjează fauna zonei.Poluarea zonelor turistice cu deşeurile menajere ale oraşelor este o gravă problemă; malurile râurilor, lacurilor, marginile pădurilor, râpele sau chiar peşterile devin gropi de gunoi.Ele au ca rezultat degradarea faunei şi florei, poluarea apelor de suprafată şi a pânzei freatice