Limba română, întrebare adresată de capsuna6, 8 ani în urmă

Va rog!!! Macar compunerea.

Anexe:

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de Utilizator anonim
0
A.
1.spaimantate=speriate
cade=se lasa
uimire=mirare
surazand=zambind

2.
cuvinte cu diftongi: "dulcea", "noaptea"
cuvinte cu hiat: "vijelie", "campie"

3.
miazanoapte=compunere prin sudare
spaimantate=(aici nu stiu)
rasunator=derivare cu prefixul "ra-" si sufixul "-ator" de la cuvantul de baza "sunet"

4. se-ndoaie
-inlocuieste vocala initiala "î"

Zbierat, raget, tipet, vaiet...
-separa elementele unei enumeratii

5.
inversiune: "lung troian"
personificare: "casuta dragalasa"

6.
In fragmentul ciatat nu avem personaje si actiune. Modul de expunere predominant este descrierea. De asemenea, se observa un eu liric ce isi exprima in mod direct sentimentele. Fragmentul are caracteristiciile unei opere lirice, prin urmare apartine genului liric.


B.
Pastelul este opera lirica in care eul liric isi transmite in mod direct sentimente fata de un tablou din natura.
Termenul "pastel" este imprumutat din pictura, unde desemna tablourile in care se infatisau colturi din natura cu ajutorul tonurilor pastelate, calde.
Opera "Viscolul" de Vasile Alecsandri este un pastel, deoarece in ea se regasesc mai multe caracteristici specifice acestui tip de texte.
In primul rand, eul liric isi transmite in mod direct sentimentele de teama si spaima fata de viscolul din miazanoapte, ce produce nelinistea multor animale si pasari. Ninge puternic: "Vai de cal si calator!".
In al doilea rand, pentru descrierea cadrului natural se folosesc: repetitii: "de pe deal, de pe campie", metafore:"valuri albe", inversiuni: "lung troian". De asemenea, imaginile auditive: "crivatul vajaie prin vijelie", dinamice:"Crivatul/Spulberand zapada-n ceruri" sporesc si ele frumusetea si puterea de sugestie a textului.
Natura este descrisa atat in plan apropiat: dealul, campia cat si in plan departat: "ceruri". Se poate observa dimensiunea terestra, marcata de termeni ca: "lupii", "campii", "turmele", dar si cea cosmica, verticala, conturata in sintagme precum:"Spulberand zapada-n ceruri", "noaptea cade".
Un rol important au si termenii cromatici: "albe", "lucind" ce contureza si mai sugestiv cadrul din natura prezentat.
Muzicalitatea textului este sporita de rima imperecheata, dar si de masura versurilor care este de 16-16-15-15 silabe, in prima strofa.
Deoarece in opera "Viscolul" de Vasile Alecsandri se regasesc mai multe caracteristici specifice acestui grup de texte, putem afirma ca acesta este un pastel.

Alte întrebări interesante