Limba română, întrebare adresată de Agnes10, 9 ani în urmă

Va rog,mesajul poeziei Lacul de Mihai Eminescu

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de andradah22
539
Scopul operei literare scapa unei definiri imediate,situandu-se intre provocarea sensibilitatii,invitatia la reflectie si meditatie,traire emotionala si nu in ultimul rand,cunoasterea de sine.
In opinia mea,mesajul textului Lacul de M. Eminescu face referire la o taina a sufletului uman si anume iubirea si legatura incontestabila dintre om si natura in timp ce miracolul expresiei artistice constituie o provoare pentru cititor.
In primul rand,titlul anticipeaza mesajul textului.Element paratextual,titlul este o cheie de patrundere in universul operei.Alcatuit la nivel morfologic din substantivul comun articulat lacul,titlui opere citate este unul sintetic ce numeste un element din natura.Lacul este o oglinda in care se reflecta atat lumea exterioara cat si cea interioara.Astfel lacul ca element al cadrului natural preia zbuciumul sufletesc al eului liric.otodata el este martorul posibilei intalniri dintre cei doi amorezati.Apele personificate ale acestuiia canta serenadele inimilor celor doi tiner,transpunandu-i intre-o atmosfera edenica.Dupa cum anunta si titlul,textul alcatuit din 5 catrene prezinta un colt din natura in care eul liric aflat in ipostaza de indragostit isi imagineaza o posibila intalnire dintre el si fata viselor lui.
In al doilea ran,textul este sustinut de numeroase imagini artistice si figuri de stil,prin intermediul carora este transfigurata artistic realitatea. (mie mi-e cam lene sa scriu toate laea ca sunt vreo 10 randuri asa ca le scoti tu din text si le explici)
In cocluzie,acum mai mult decat oricand,poezia Lacul de M. Eminescu imresioneaza prin profunzimea mesajului.
E ORIGINALA NU E LUATA DE PE NET,DECI DA 

Agnes10: Mersi mult!
andradah22: coronita?
Alte întrebări interesante