Limba română, întrebare adresată de marian22091979, 8 ani în urmă

Va rog mult ajutati-ma si pe mine cu exercitiul 1.dau coroana multumesc mult.urgent.

Anexe:

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de andrapopescu
16

Substantive: valurile, de iarbă, cu flori, câmpul, tranșee, creștetul, al Pământului, în haina, a pădurilor, găuri, sprâncenele, brazi, păsările, apele, mărilor, a oceanelor, Pământul, de durere, de revoltă, iar zâmbetul


Adjective: mici, falnic, verde, mari, și negre, pitici


Sper că ti-am fost de folos


marian22091979: multumesc mult
sanzianagrecu: Cu placere
Răspuns de sanzianagrecu
13

Valurile mici de iarba, presarate cu flori fura sfartecate, campul fu rascolit cu mii si mii de transee. Crestetul falnic al Pamantului se pustii, lasand sa apara in haina verde a padurilor gauri mari si negre. Din sprancenele lui alcatuite din brazi pitici,acum ciopârțite, pasarile zburara infricosate, iar apele marilor si oceanelor se tulburara. Pamantul gemea de durere si de revolta, iar zambetul îi pieri.

Mai întai, uite cateva lucruri care sper ca te vor ajuta sa recunosti mai usor substantivele si adjectivele.

Substantivul este partea de vorbire care denumeste fiinte, obiecte, fenomene ale naturii, stari sufletesti. Mai pe întelesul tau, substantivul este acel cuvant care se poate numara (ex. masa,creion,carte,elev); prenumele nostru, localitati, tari sunt substantive dar ele sunt proprii, adica prima litera se scrie cu litera mare, desi nu sunt la început de propozitie. In final, exista si substantive care nu se pot numara (ex.ochelari,pantaloni,soare etc.).

Adjectivul este partea de vorbire care ne arata insusiri al unui cuvant, adica adjectivul ne arata caracteristici, detalii; de exemplu, toate culorile sunt adjective, frumos,urât,dezgustator, murdar si acestea sunt adjective. Ele sunt foarte usor de recunoscut trebuie numai sa îti pui cateva intrebari (ex. Ce fel de fular este? Rosu. sau Cum este acel om? Curat. s.a.m.d.). Exista însa si capcane, de exemplu cuvantul ,, frumosul,, este substantiv, desi arata o insusire, dar (o sa inveti mai tarziu) acest cuvant este format prin conversiune de la adjectivul frumos.


In final, uite raspunsul la exercitiul 1:

Substantive: valurile (nr. plural, gen neutru), iarba (nr. singular, gen feminin),flori

                     campul, transee, crestetul, Pamantul, haina, padurilor, gauri,

                     sprancenele, brazi, pasarile, apele, marilor, oceanelor, durere

                     revolta, zambetul.

Adjective: mici, falnic, verde, mari, negre, pitici, înfricosate ( desi este adverb dar înca nu ai învatat)

Sper ca te-am ajutat!

                     


marian22091979: multumesc din suflet
sanzianagrecu: Cu placere
Alte întrebări interesante