Fizică, întrebare adresată de adinarain99, 8 ani în urmă

Va rog mult ajutor.... Chiar nu am nici o idee despre cum sa fac!

Anexe:

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de legislatie
0

Ce se observa daca intr-un borcan cu apa punem 5 termometre etalonate in aceeasi scara de temperatura ( sa zicem, Celsius) ?

Dupa un timp, toate termometrele vor arata aceeasi temperatura .

Lichidul din termometru a ajuns la echilibru termic cu mediul - apa din vas - si s-a dilatat / contractat pana la o anumita dimensiune pe care o cititm pe scala. Pe baza acestui principiu este construit termometrul si asa vom face si etalonarea

Cum putem "etalona" termometrul din problema?

In vasul cu apa rece punem ambele termometre. Dupa cateva zeci de secunde, termometrele au ajuns la echilibru termic cu apa din vas si nivelul lichidului termometric este constant.

Citim temperatura pe termometrul etalonat - sa zicem 10 grade Celsius

Facem un semn care sa marcheze locul unde se afla nivelul alcoolului pe termometrul neetalonat si notam pe caiet ca acela e semnul pentru 10 grade Celsius.

Scoatem termometrele din vas, le stergem si le asezam in vasul cu apa calda.  Asteptam cateva zeci de secunde, pentru ca termometrele sa se incalzeasca complet si citim temperatura pe scala termometrului etalonat. Sa presupunem ca acesta indica 40 grade Celsius.

Facem un semn care sa indice nivelul alcoolului pe termometrul neetalonat.

Pe termometru avem doua marcaje, la 10 ° si la 40° .

Pe o hartie milimetrica desenam Intervalul de la 10 la 40 de grade,  care cuprinde 30 de grade, si incercam sa desenam repere - liniute - din 5 in 5 grade, aflate la distanta egala. Apoi putem prelungi distanta in sus si in jos cu mai multe liniute, pentru o scala ceva mai extinsa, care sa acopere - de exemplu - variatia de temperatura  -20 C pana la   +40 C  .

Atentie !!  Trebuie sa ne informam inainte de experiment  despre limitele termometrului cu alcool  pentru ca nu putem trece mai mult de 60 ° Celsius -  termometrul nu va mai functiona si se va deteriora la temperaturi mai mari de 60 ( fierbe alcoolul ) si nici sub  - 100° C , fiindca ingheata.   - Daca vom folosi ca reper cald apa fierbinte, peste 60 de grade ramanem fara termometrul respectiv !!

Alte întrebări interesante