Matematică, întrebare adresată de Rebecca13, 9 ani în urmă

Va rog mult de tot sa ma ajutati la aceasta problema continuati voi!

Anexe:

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de francisclalciu
0
1. DE congruent cu AC care e congruent cu BD, reculta ca DE si BD care sunt laturile triunghiului DBE sunt congruente; rezulta DBE isoscel.
2.
celel doua triunghiuri sunt congruente daca toate laturile sunt congruente (L.L.L)
a)
fiind un trapez isoscel laturile neparalele sunt congruente si prin urmare si AB congruent cu DC;
b) diagonalele unui trapez isoscel sunt congruente si prin urmare AC congruent cu BD;
c) a treia latura BC este comuna celor doua triunghiuri rezulta ca cele doua triunghiuri sunt congruente



Rebecca13: Nu stiu ,dar cum demonstrez ca DE =Bc?
francisclalciu: DE este una din laturile triunghiului BDE care trebuie sa demonstram ca este isoscel. Una din laturile lui este o diagonala BD a trapezului iar cealalta latura este DE paralela la AC, cealalta diagonala a trapezului. ASa cum amspus, daca ne folosim de paralelogramul nou creat ACED acesta are laturile paralele doua cate doua ( AC paralela cu DE si CE paralela cu CD) si prin urmare laturile opuse egale sau congruente, ma rog,
Rebecca13: Da dar cum arati ca DE E EGAL CU BC?
Rebecca13: Deci pana la urma ce ar trebui sA scriu?
Rebecca13: Ca sa se dem ca b e congruent cu c
francisclalciu: daca trasezi o din A o paralela la diagonala BD pana la intersectia cu prelungirea bazei BC in punctul F ai format inca un triunghi isoscel FAC egal cu BDE. aceste doua triunghiuri au unghirile la baza egale.
francisclalciu: Deci intriunghiul FAC avem F congruent cu C , iar in triunghiul BDE, B congruent cu E fiind doua triunghiuri isoscel congruente inseamana ca F congruent cu C care e congruent cu B care e congruent cu E.
francisclalciu: Unghiul C apartine atat triunghiului AFC dar si triunghiului ABC iar iar unghiul B apartine atat triunghiului BDE dar si triulghiului DCB. prin urmare cele doua triunghiuri ABC si DCB sunt congruente deoarece au doua laturi si unghiul cuprins intre ele congruente, respectiv BDcuAC, BC latura comuna si ughiurile care se afla intre cele doua laturi B si C congruente. Acum e OK ?
Rebecca13: Foarte bine
Rebecca13: Multumesc mult
Alte întrebări interesante