Va rog mult e urgent!!dau coroana și multe puncte
Răspunsuri la întrebare
Răspuns:
Salutare! Sper să te ajute informațiile de mai jos.
Perioada interbelică se caracterizează prin noi transformări politice și sociale care au influențat și literatura epică a acelor vremuri. Se remarcă dorința scriitorilor români de a depăși spiritul provincial și de a tinde spre modernizare, dar, totodată, valorificarea spiritului național.
Nicolae Manolescu descrie opera ca fiind ,,un roman de critică, în care realismul, balzacianismul și obiectivitatea au devenit program esteticˮ. Fiind roman realist de inspirație citadină în care acțiunea este desfășurată pe mai multe planuri, cu un conflict complex și în care multitudinea de personaje creează un sincronism specific literaturii universale, mai exact prin tehnicile balzaciene se prezintă societatea atent construită de Călinescu de la începutul secolului al XX-lea prin viziunea asupra lumii burgheze învăluite de spiritul critic și polemic și cuprinse de febra modernității.
Autorul pornește de la realitate pentru a zugrăvi imaginea burgheziei bucureștene de odinioară, cu precădere problema îmbogățirii și problema paternității. Autorul redimensionează caracterul personajelor creând tipologii într-o manieră realistă atent urmărite în latura morală și socială (de exemplu, moș Costache, tipul avarului, Aglae, tipul babei absolute, Stănică Rațiu, tipul avarului, Aurica, tipul fetei bătrâne, Simion Tulea, tipul senilului, Pascalopol, tipului omului de lume, Felix, tipul intelectualului. Această premisă a tipologiei personajelor conturează acțiunea și dă nuanță acesteia, George Călinescu afirmă: ,,Romanul nu apare decât când ne dăm seama că începe să se organizeze o lume de tipuri și de caractereˮ.
Protagonista Otilia Mărculescu este cel mai complex personaj al romanului denumită de autor ,,eroina mea liricăˮ. Este studentă la Conservator, este o fire romantică, iubește proza romantică. Tânără de 18 ani, fiica celei de-a doua soții a lui Costache Giurgiuveanu, care a murit de supărare și îi lasă toată averea ei, dar din cauza faptului că este un om zgârcit, nu trece în documente moștenirea pe numele Otiliei, ceea ce îi aduce acesteia multe bătăi de cap. Aceasta se diferențiază de celelalte personaje fiind într-un proces dinamic, în devenire și autocunoaștere.
Portretul fizic este realizat direct, prin ochii lui Felix și sugerează indirect trăsăturile morale ale acesteia ca fiind tânără, cu farmec și o fire inocentă: ,,un cap prelung și tânăr de fată, încărcat de bucle, căzând până la umeri.ˮ Apoi privirea coboară asupra vestimentaţiei, care sugerează supleţea, delicateţea, firea deschisă a fetei, o apariţie romantică tulburătoare „subţiratică, într-o rochie foarte largă pe poale, strânsă tare la mijloc şi cu o mare coreletă de dantelă pe umeri”, îi întinse „cu francheţe un braţ gol şi delicat”.
Indirect se caracterizează prin fapte, acțiuni și gesturi. Un amestec de atitudine copilăroasă și matură care alerga desculță prin iarbă din curte, stă ca un copil pe genunchii lui Pascalopol, dar este serioasă și lucidă când îi explică lui Felix motivele pentru care nu se pot căsători împreună: ,,Eu am un temperament nefericit: mă plictisesc repede, sufăr când sunt contrariată.ˮ Instabila si capricioasa, fata trece cu repeziciune de la o stare la alta, obişnuită să i se îndeplinească toate dorinţele. . Ea se reflectă diferit în cei din jurul său: moş Costache „o sorbea umilit din ochi şi râdea din toată faţa lui spână”; pentru Pascalopol este o mare „ştrengăriţă”, cu un temperament de artistă, „o rândunică”. Prin autocaracterizare, ni se dezvăluie personalitate Otiliei: ”Ce tânăr de vârsta mea...ˮ.
Personaj complex și creat special pentru a contura nodul gordian al acțiunii, Otilia Mărculescu se dovedește a fi mai degrabă un simbol al feminității, un model de modernitate și totodată de slăbiciune din cauza lipsei unui model puternic în familie, aceasta ajunge în fond victima unor jocuri necurate pentru bogăție.
În concluzie, Otilia Mărculescu este tipul femei burgheze, nepregătită pentru viața mondenă, dar care să străduiește să țină pasul cu toate evenimentele. Personaj al romanului interbelic, mereu imprevizibilă și misterioasă prin acțiunile sale, dar și un personaj realist etern feminist care fascinează prin sensibilitate și maturitate aparentă. Din perspectiva mea, Otilia este o enigmă pe care o lasă cititorului să o deslușească, interpretarea fiind personală și actualizată și la societatea acestuia. Un astfel de personaj găsim și printre unele mondenități din București care pozează cu nonșalanță în diferite tipologii, dar care în aparență sunt altceva.
Mult succes!