Ed. tehnologică, întrebare adresată de daria5904, 8 ani în urmă

Vă rog mult să mă ajutați!!! Dau coroană și 5 stele!!!
Folosind diverse surse de informare (Internet, enciclopedii etc.) indicați alimente bogate in vitaminele A, C, D, E, precum și rolul acestora în organism. Consemnați aceste informații într-un tabel cu rubricile următoare: Vitamina, Proveniența, Rolul în organism.​

Anexe:

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de gusoaianeculai
15

Răspuns:

Vitamina A este necesara pentru vedere,cresterea si formarea oaselorsi rezistenta organismului la infectii.Intareste mecanismele de aparare ale orgenismului,dezintoxica.In asociere cu vitamina E protejeaza organismul impotriva cancerului,amelioreaza vederea nocturna,intretine pielea si mucoasele,citatrizeaza.

Surse=ficat,unture de peste,ou,legume precum morcovul,cartofii dulci,dovreac,alte legume precum spanacul,fructe precum mango,papaya,curmale,rosii,fasole verde

Vitamina C este necesara in formarea colagenului,o proteina care confera rezistenta oaselor,cartilagiilor,muschilor si vaselor de sange si contribuie la buna mentinere a capilarilor,oaselor si dintilor.Are actiune antiinfectioasa prin excelenta.

Surse=citrice,legume,salate,ficat,broccoli,rosii,cartofi,ardei dulce,spanac

Vitamina D este esentiala in formarea si mentinerea in buna stare a oaselor si dintilor.Ajuta si la buna functionare a sistemului nervos si a celui muscular.

Surse=grasimi animale,lactate,margarina,oua si unt,lumina soarelui

Vitamina E protejeaza grasimile si vitamina A aflate in organism.Ca antioxidant,stabilizeaza membranele celulelor.Facilliteaza schimburile dintre celulele celebrale,mentine pielea supla,intarzie aparitia petelorsi alunitelor,prelungeste viata globulelor rosii.

Surse=uleiuri vegetale

Sper ca te-am ajutat!!Nu am inteles aceea cu tabelul,o faci tu!!Succes!!Coroana??

Alte întrebări interesante