Biologie, întrebare adresată de ionmarian10234, 8 ani în urmă

Va rog multtt Va roggg

Anexe:

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de dianaa3110
1

1. Inima este localizată la nivelul toracelui,în mediastinul mijlociu, o treime din aceasta fiind localizată la dreapta față de linia mediană și două treimi fiind localizate la stânga liniei mediene. Inima omului, de altfel ca și inima tuturor mamiferelor, are patru camere: atriu drept și stâng, și ventricul drept și stâng.

2. Inima are patru cavitati : doua atrii si doua ventricule .

Peretele transversal desparte atriile pe ventricule si se numeste septul atrioventricular . El are doua parti

• una dreapta – pentru inima dreapta ;

• una stânga – pentru inima stânga .

Peretele longitudinal are doua parti :

• una care desparte atriile – sept interatrial .

• alta care desparte ventriculele – sept interventricular

Cele patru cavitati ale inimii prezinta caractere diferite . Ventriculele sunt cele doua cavitati care se afla spre vârful inimii : ventriculul drept si ventriculul stâng , despartite prin septul interventricular care neavând nici un orificiu face ca acestea sa nu comunice între ele .

Ventriculele sunt cavitati cu forma piramidala , având bazele catre atrii si vârfurile spre vârful inimii .

Ventriculul stâng (Vs) se caracterizeaza prin aceea ca peretele sau extrem reprezinta partea cea mai îngrosata a peretelui inimii . La baza ventriculului stâng formata din septul atrioventricular stâng , se gasesc :

• orificiul atrioventricular stâng ;

• orificiul arterei aorte

În parte dinspre ventricul a acestui orificiu se gaseste valvula atrioventriculara stânga sau valvula bicuspida (valvula mitrala) .

Valvula are forma unei pâlnii cu vârful în jos si este formata din doua valve : interna si externa numite euspide .

La nivelul orificiului aortic se gasesc trei pliuri membranoase doua orientate anterior si unul posterior – care au forma de cuiburi de rândunica numite valvule sigmoide sau valvule semilunare .

În mijlocul marginii libere a fiecarei valvule se gaseste o mica umflatura – nodul Arantius .

În peretele arterei la nivelul valvulelor sigmoidiene anterioare se afla – orificiile de origine ale arterelor coronare (d-s) .

Ventriculul drept (Vd) se deosebeste de cel stâng prin faptul ca are o forma piramidala mai pronuntata , iar peretele extern este mai subtire .

Pe septul atrioventricular drept care formeaza baza acestui ventricul se gasesc :

• orificiul atrioventricular drept

• orificiul arterei pulmonare

Orificiul atrioventricular drept asigura comunicare între atriul drept ;i ventriculul drept . Este situat în acelasi plan cu orificiul atrioventricular stâng .

Are un inel fibros si este prevazut cu o valvula – valvusa atrioventriculara dreapta formata din trei valve (cuspide) (valvula tricuspida) :

• anterioara ;

• posterioara ;

• interna sau septala

Are acelasi rol ca si valvula bicuspida si anume de a dirija circulatia sângelui în partea dreapta a inimii , numai din atriu în ventricul si împiedicând-o în sens invers .

Atriile

• Sunt cavitati aproximativ cubice si se gasesc asezate la baza inimii .

• Peretiilor sunt mai subtiri decât cei ai ventriculelor .

• Au mai multe orificii .

• Au capacitatea mai mica decât a ventriculelor .

• Lipsa muschilor papilari .

Atriul stâng (As) . Peretele sau inferior este format din septul atrioventricular stâng . Pe el se gaseste orificiul atrioventricular stâng . Pe peretele lateral porneste auriculul (urechiuse) stâng ce înconjoara anterior si la stânga trunchiului arterei pulmonare .

Atriul drept (Ad) are forma cubica mai pronuntata , peretii lui fiind bine delimitati .

Pe peretele superior se gaseste orificiul venei cave superioare iar pe peretele inferior – orificiul venei cave inferioare care este prevazut cu o valva semilunara – valvula Eustachio .

Peretele posterior este prezentat de septul interatrial pe care se gaseste fosa ovala . Peretele intern format din septul atrioventricular drept si pe el se gaseste :

• orificiul atrioventricular drept ;

• orificiul auriculului (urechiuse) drept .

Pericardul

Inima este învelita într-o formatiune membranoasa care poarta denumirea de pericard .

Între foitele pericardului seros exista o cavitate virtuala numita cavitate pericardica . Foitele pericardice sunt umezite de lichidul pericardic , care usureaza lunecarea acestora în timpul miscarii inimii .

Endocardul

Endocardul sau tunica interna a inimii captuseste cavitatile inimii si este continuarea endoteliului vaselor mari care vin sau pleaca de la inima .

Miocardul

Miocardul sau peretele muscular al inimii este partea cea mai groasa a peretelui cardic si este format din tesut muscular . În structura sa distingem doua varietati de tesut muscular :tesutul cardiac si tesutul nodal .

3. Înlăturând pericardul, la suprafaţa muşchiului inimii, numit miocard, se observă vasele de sânge care au rol în hrănirea acestui organ. Ele se numesc vase coronare.


dianaa3110: la 2 e cam mult, iti alegi tu ce vrei sa iti notezi de acolo
Alte întrebări interesante