Va rog o frumos o compunere cum este sa stai in scaun cu rotile
Răspunsuri la întrebare
Va rugam sa folositi aceste informatii cu discretie, pentru ca ele nu sunt valabile pentru toti oamenii sau in toate situatiile. In cazul in care aveti nelamuriri, luati legatura cu producatorul echipamentului. In nici-un caz nu incercati singuri sa schimbati structura aparatului, deoarece acest luru ar putea duce la accidentari grave. Consultati un technician profesionist sau un terapeut inainte de a face orice fel de modificari in ceea ce priveste echipamentul sau modul de utilizare.
Alegerea scaunului cu rotile potrivitScaunele cu rotile manualePrima decizie care trebuie luata este alegerea unui rame rabatabile sau a unei rame fixe. Ramele rabatabile sunt cele de tip traditional cu beretele in forma de "X" in mijloc, ce ii vor permite ramei sa se plieze in lateral. Plierea este o procedura simpla, insa scaunul cu rotile pliant este de obicei voluminos si greu, de aceea majoritatea utilizatorilor nu reusesc sa il urce singuri intr-o masina. Noile modele de rame pliabile sunt oarecum mai usoare decat vechile modele din otel-crom, dar rama pliabila este de obicei mai grea decat cea rigida. Asta deoarece rama plianta e alcatuita din mai multe parti iar suportul pentru picioare e mai greu. Cele mai multe rame pliante au un suport mobil pentru picioare care face transportul mai usor pentru persoanele care au dificultati la transfer. Unul din dezavantajele ramei pliabile este ca ea nu este la fel de puternica precum o rama rigida. Deoarece multe dintre componentele ramei pliabile trebuie permanent miscate, ele sunt mai rapid supuse uzarii. Aceste component se misca in timpul impingerii scaunului si pierd din energie. De asemenea ele sunt greu de tinut drepte. Din aceasta cauza o rama pliabila este mai putin eficienta decat o rama rigida.
Majoritatea ramelor rigide folosesc imbinari sudate pentru corpul utilizatorlui de scaun cu rotile. De obicei doar spatele scaunului se pliaza pentru transport. Rotile au axe care le ajuta sa fie demontate rapid in privinta transportului. Multe persoane paralizate reusesc sa urce un scaun cu rotile cu o rama rigida intr-o masina fara a avea nevoie de asistenta. Utilizatorul se muta pe scaunul masinii, pliaza spatarul scaunului, elimina rotile si in final ridica si aseaza scaunul pe locul pasagerului. Scaunul cu rotile va fi asigurat cu centura de siguranta. Cele mai multe rame rigide sunt din aluminiu usor (4,5-9 kg), asa incat ridicarea ramei fara roti se face usor. Suportul pentru picioare consta de obicei dintr-o simpla bara in fata cu o platform pentru picioare. Bara pentru picioare este parte integranta a structurii ramei. Putine rame rigide au suporturi pentru picioare gen "flip-up", fie individual sau o bara cu doua suporturi pentru picioare atasate ce pot fi blocate. Asadar, o rama rigida este conceputa pentru mai multa eficienta si facilitate. Este o alegere buna pentru utilizatori care vor sa fie activi si care astfel se vor putea deplasa cu usurinta.