Limba română, întrebare adresată de catanarazvan317, 8 ani în urmă

Va rog plz rezolvati astea dau multe puncte coroana si add. Plz din sufletul meu

Anexe:

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de amioana
0

Răspuns:

 

1.

Caprioara

Aceasta opera literara prezinta o intamplare din lumea animalelor care are valoarede simbol,pentru ca demonstreaza cat de mult poate sa tina o mama la copilul ei.Textul este in proza,cult,pentru ca autorul este cunoscut si apartine genului epic pentru ca un narator povesteste o actiune care este realizata de personaje.Expozitiunea prezinta personajele si creeaza premizele actiunii:o caprioara trebuiesa se desparta de puiul ei pentru ca a sosit vremea intarcatului.Intriga se declanteaza cand caprioara hotareste sa iti lase puiul in munti, pentru caacolo, intre stanci, va fi ferit de primejdii.Desfasurarea actiunii prezinta drumul pe care il face caprioara cu puiul ei,este undrum plin de primejdii si caprioara incearca puterile iedului,facand salturi puternice.Iedulzburda si behaie vesel si caprioara intelege ca e pregatit si ca se va putea descurca singur.Ca sa ajunga la stanci,trebuie sa strabata o padure intunecata si in acest loc serealizeaza punctul culminal.Iedul o i-a inainte,dar caprioara simte primejdia.Un lup pandea si e gata sa atace iedul,dar caprioara se sacrifica pentru puiul ei.Zbiara si se arunca in fata lupului care vede prada mai mare si o sfasie.Deznodamandul prezinta momentul: caprioara moare fericita,fiindca si-a salvat puiul.

4. Din toate sărbătorile ce ne sunt date, cea mai frumoasă pentru mine este şi va rămâne Crăciunul. Nu aştept nici o altă sărbătoare cu atâta bucurie, pentru că simt că aceasta este sărbătoarea familiei întregite şi a obiceiurilor din moşi strămoşi.

            In casă se simte miros de cozonaci şi prăjituri pe care le vom împărţi cu colindătorii, căci in Ajun de Crăciun casa ni se umple de colindători.

            Când sunetul colindelor se stinge şi noaptea coboară, aştept şi eu la fel ca toţi copiii din lume, ca pe drumul nins de lună să sosească şi la casa noastra Moş Căciun.

Bradul il aşteapta şi el, împodobit, plin de lumini şi de globuri sclipitoare. Pe masă, mama a pus trei lumânări şi le-a aprins. Lumina lor caldă ne învăluie şi în casă se aşterne liniştea.

Avem cu toţii răgaz să privim steluţele de gheaţă pe geam, să le topim şi să vedem prin ferestre luminile sărbătoresti aprinse pe străzi. Au părinţii răgaz să-mi spună poveşti despre cum petreceau ei Crăciunul când erau copii, iar mie îmi place aşa de mult să-i ascult...

Dar Crăciunul înseamnă pentru mine mai mult decat brazi împodobiti, lumânări aprinse, miros de cozonaci şi mere coapte. E o sărbătoare sfântă, căci în noaptea de Crăciun, Dumnezeu s-a născut ca om, in Betleem. În această seară, binecuvantarea sfântă se revarsă peste lume, iar îngerii cântă toţi cu bucurie: « Domnul e pe pământ ! ». Atmosfera e aşa de sărbătorească pentru că oamenii, cerul şi pământul slăvesc minunea Naşterii Mântuitorului.

Şi mai este Crăciunul şi sufletul cald al mamei, al părinţilor, al celor dragi, care ne luminează tot anul. Este bunătatea, speranţa renăscută. Este pace şi înţelegere...

Anexe:
Alte întrebări interesante