Matematică, întrebare adresată de ana9000, 8 ani în urmă

Va rog rapid. Dau coroană:)​

Anexe:

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de stefdediu
1

Răspuns:

a)suma măsurilor unghiurilor interioare într-un hexagon este egală cu 180°* 4 deoarece putem împărţi hexaganoul în 4 triunghiuri oarecare fiecare având câte 180°. dar cum hexagonul regulat prin definiţie are unghiurile interioare congruente iar suma măsurilor unghiurilor interioare este de 720° înseamnă că un singur unghi interior (precum ∡ABC) este egal cu 720°/6 = 120°.

acum vom nota FECD = \{ S \}

cum m(FED) = 120° înseamnă că m(SED) = 180° -120°= 60°

analog şi m(SDE) = 60°

avem două unghiuri a câte 60° fiecare înseamnă că ΔSED este echilateral cu latura de [ED] = 36cm.

dar dacă SE = EF = 36cm şi SD = DC = 36cm înseamnă că E şi D sunt mijloacele [SF] şi [SC] înseamnă că [ED] este linie mijlocie în ΔSFC, de unde rezultă că  ED = \frac{FC}{2} = 36cm şi EDFC

dar ΔSFC este unul echilateral deoarece are un unghi de 60° de la ΔSED şi FC = SF = SC = 2 * 36cm, înseamnă că şi m(EFC) = 60°, dar m(EFA) = 120°.

rezultă că [FC = bisEFA

notăm \{ O \} = EBFC

ΔEOF≡ΔBOC deoarece au unghiuri opuse la vârf (∡EOF cu ∡BOC), [EF][BC], ∡EFO≡∡BCO (ambele au 60°)

de aici rezultă că FO = OC = ED = \frac{FC}{2}, iar asta înseamnă că patrulaterul EDOF este un paralelogram, înseamnă că EF = OD = 36cm, iar pentru că acest paralelogram are toate laturile egale cu 36cm înseamnă că este un romb.

dar EB, FC, AD sunt concurente toate în O deoarece avem o dată ca definiţia punctului că este EBFC, iar diagonalele în paralelogramul ABDE sunt concurente tot în mijlocul [EB] (apropo ABDE este tot paralelogram deoarece printr-un analog triunghiului SED cu AB linie mijlocie acum, AB║şi egal cu FC, care este şi el la rândul lui ║şi egal cu ED)

înseamnă că toate triunghiurile determinate de intersecţia dreptelor EB, FC şi AD sunt echilaterale cu latura egală cu latura hexagonului regulat.

rezultă că m(BDE) = m(EDO) + m(ODB) =60°+30° = 90°

înseamnă că ΔEDB este dreptunghic în D, cu ∡DEB de 60°, de unde rezultă că ∡DBE are 30°

folosind teorema unghiului de 30° rezultă că ED = \frac{EB}{2}, deci EB = 2ED = 2 * 36cm = 72cm = 0,72m

b) notăm \{ T \} = EBFD

avem FE = ED de unde rezultă că ET = med[FD], de unde rezultă la rândul său din definiţie că ETFDEBFD, deoarece BET

c) ΔBDE≡ΔBFE, deoarece au ED = EF, EB este latură comună şi ∡FEB≡∡DEB de unde rezultă că au şi arii egale.

dar A(BDE F) = 2A(ΔBDE)

A(ΔBDE) = \frac{DE*DB}{2}

îl ştim pe DE, iar pe DB îl putem afla folosind o funcţie trigonometrică, mai exact cos.

cosDBE = cos30°= \frac{\sqrt{3}}{2} = \frac{DB}{BE}

\frac{DB}{BE} = \frac{DB}{72} = \frac{\sqrt{3}}{2}\\DB = \frac{72\sqrt{3}}{2} = 36\sqrt{3}

însfârşit A(ΔBDE) = \frac{DE*DB}{2} = \frac{36*36\sqrt{3}}{2}cm^2

însemnând că A(BDE F) = 2A(ΔBDE) = 2 * \frac{36*36\sqrt{3}}{2} = 36^{2}cm^2

P.S. știu că pare mult, dar am lucrat mult la a) ca la b) și c) să avem deja toate lucrurile demonstrate. oricum la a) nu este necesar să scrii atât de mult deoarece este un fel de 'fapt cunoscut' că poți împărți un hexagon regulat în mici triunghiuri echilaterale congruente, dar am scris atât ca să vezi de ce vrem ca aceste lucruri să fie deja cunoscute, ca să nu fie necesar la fiecare demonstrație să scriem atât. mai ales când definiția hexagonului regulat este un poligon regulat cu 6 laturi. dar ce este un poligon regulat? un poligon regulat este un poligon cu unghiurile interioare și laturile congruente, iar de aici continui să faci tot felul de demonstrații. poți să observi chestia asta pentru că de acolo a plecat toată demonstrația

sper că acest răspuns ți-a fost și un fel de reminder că avem teoreme și atâtea lucruri în matematică ce o face atât de frumoasă, dar totul plecând de undeva simplu, numai noi oamenii complicăm mereu lucrurile :)


ana9000: Mulțumesc pentru ajutor !:)
stefdediu: nicio problemă!
Alte întrebări interesante