Istorie, întrebare adresată de pisi1110, 8 ani în urmă

Vă rog repede multe informații despre Mircea cel Bătrân Vlad Țepeș Mihai Viteazul Ștefan cel Mare si Iancu de Hunedoara VA ROG REPEDE DAU COROANA PLIZZZZ ☺

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de AtenaMacedon
24
Mircea cel Batran a fost voievodul Tarii Romanesti care a reusit sa adunde sub stapanirea sa cele mai multe pamantuti locuite de romanii de la sud de Carpati, pe care a stiut sa le apere ca nimeni altul. Pentru a reusi, el a instruit ostasii, a ridicat cetati,a strans legaturile cu suveranii vecini, la fel de hotarati sa nu se supuna puterii otomane.

Iancu Corvin de Hunedoara s-a nascut intr-o familie romaneasca de cneji hunedoreni. In 1441 a devenit voievod al Transilvaniei, ajungand, ulterior, si regent al Ungariei. El a reusit sa atraga intr-o alianta antiotomana si celelalte Tari Romane.

Vlad Tepes, urmas al Badarabilor, fiul domnitorului Vlad Dracu si nepotul lui Mircea cel Bataran, a ramas in istorie pentru ca a dorit sa introneze in Tara Romaneasca ordinea si corectitudinea, folosind aspra pedeapsa a tragerii in teapa.

Stefan cel Mare facea parte din familia Musatinilor si a condus Moldova timp de 47 de ani, aparand-o de toti cei care au dorit s-o supuna. El a ridicat armele atat impotriva sultanului otoman, cat si impotriva regilor crestini ai Ungariei si a Poloniei, atunci cand acestia l-au atatcat.

Mihai Viteazul a devenit domn al Tarii Romanesti dupa ce fusese ban al Craiovei. El a reusit sa obtina independenta tarii sale, invingand la Calugareni, in 1595, armata condusa de Sinan-Pasa.


SPER CA TE-AM AJUTAT
Alte întrebări interesante