Vă rog repede
Numește compuși variabili ai aerului și explică cauza prezinței lor
Răspunsuri la întrebare
Răspuns:
OXIGEN (O2)
Oxigenul este esential pentru viata. O lipsa de oxigen duce la aparitia unor simptome cum ar fi letargia si oboseala. O scadere cu 25% a aportului de oxigen poate fi periculoasa pentru persoanele care sufera de boli respiratorii sau de inima, iar daca scaderea ajunge la 50%, chiar si persoanele sanatoase care nu sunt aclimatizate la aceste conditii pot prezenta un risc sever.
GAZE DE AZOT SI INERTE
(Ar, Ne, He, Kr, Xe)
Azotul, cum ar fi argonul si celelalte gaze inerte ca neon, heliu, krypton si xenon, nu are efecte fiziologice.
DIOXID DE CARBON (CO2)
Dioxidul de carbon nu produce efecte semnificative asupra organismului uman, dar joaca un rol important in definirea conditiilor de bunastare a mediului.
In medii inchise, puritatea aerului este compromisa de persoanele care ocupa zona respective si de activitatile pe care acestia le desfasoara. Tot aici sunt incluse si activitatile "mecanice" efectuate de utilajele din zona.
Expiram dioxidul de carbon in timp ce epuizeaza simultan alimentarea cu oxigen. Cantitatea medie de CO2 expirata de un individ este de 0,02 si 0,35 m3/h, in functie de tipul de activitate.
Limita maxima a concentratiei de dioxid de carbon pe care corpul uman o poate tolera a fost estimata la 5%, dar putem avea diverse tulburari la niveluri mai scazute de atat.
VAPORI APA (H2O)
Desi un poluant aparent inofensiv, in realitate, efectul vaporilor de apa nu trebuie subestimat din cauza numarului de fenomene negative asociate cu acesta. Umiditatea poate fi absorbita de pereti afectand proprietatile lor de izolare. Daca exista zone de umiditate excesiva in zonele care nu sunt bine ventilate, se pot forma spori de mucegai (puntile termice, cavitatile peretelui, dulapurile etc.).
RADON (Rn)
Radonul este un gaz radioactiv prezent in anumite soluri di poate fi transportat prin intermediul mediilor poroase. Daca este inhalat, nu este absorbit de corp si este expirat in timp ce respiram. Efectele nocive ale gazului Radon provin din "descendentii" sai radioactivi. Este provenit din dezintegrarea radiului, cel din urma provenind din dezintegrarea uraniului, care, daca sunt inhalati, se depoziteaza pe epiteliul bronsic si provoaca cancer sau tract respirator. In aer liber, concentratia de radon este foarte scazuta, dar in mediile subterane inchise se poate ajunge la niveluri periculoase.
CARBON MONOXID (CO)
Efectele monoxidului de carbon variaza in functie de nivelul de concentratie si cu cat este mai mare nivelul, cu atat sunt mai grave efectele. Simptomele otravirii cu monoxid de carbon includ pierderea memoriei si deficitul de atentie, dar pot continua sa acopere crizele cardiace si chiar decesul prin asfixiere. In mediile neindustriale inchise, concentratia de CO este in general legata de aerul adus din exterior care a fost contaminat de poluarea din trafic. Alti factori includ fumul de tigara si prezenta aparatelor de incalzire si de gatit care nu sunt bine ventilate.
OZONE (O3)
Ozonul la concentratii mai mari de 0,05 ppm cauzeaza uscarea mucoasei, poate provoca dureri de cap iar la niveluri de peste 1,7 ppm chiar si edem pulmonar (lichid in plamani).
Principala sursa de poluare cu ozon in mediile neindustriale inchise provine din utilizarea intensiva a fotocopiatoarelor si a imprimantelor laser. Trebuie sa fim constienti de faptul ca reducerea cu 50% a nivelurilor de ozon dureaza foarte putin (aproximativ 30 de minute).
PARTICULE AEROPURTATE
Cu fiecare respiratie, particulele se afla in alveolele din plamani si de-a lungul tractului respirator. Aceste particule sunt apoi eliminate prin mucus. Unele particule daunatoare pot totusi sa ramana trase in alveole si sa provoace complicatii pe termen lung.
Particulele din aer pot fi, deasemeni, responsabile pentru transferul celorlalti contaminanti chimici, fizici si biologici.
Explicație: