Geografie, întrebare adresată de munteancosteamaia, 8 ani în urmă

Va rog repede! Trebuie sa fac un proiect pana vinerea viitoare! E despre oceanul atlantic si oceanul pacific. Trebuie sa scriu despre fiecare cate 4 randuri cu informatii.
Va rog va dau coroana!

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de mirunadisney
1

Răspuns:

Oceanul Atlantic

Oceanul Atlantic este al doilea ocean ca mărime de pe Pământ, acoperind aproape 20% din suprafața sa. Numele oceanului, care se trage din mitologia greacă, înseamnă Marea lui Atlas.

Curenții de aer

Oceanul Atlantic aduce dinspre Ecuator curenții de aer cald ce vin spre Europa și spre Oceanul Arctic. La întoarcerea din Oceanul Arctic, curenții de aer rece se îndreaptă spre ecuator, transformându-se în curenții pozitivi.

Istorie

Se presupune că Oceanul Atlantic s-a format acum 174 de milioane de ani în urmă. După teoria unui american, Atlanticul s-a format prin destrămarea Pangeei cu care placa Americană s-a îndepărtat de supercontinentul Afro-Eurasia.

Oceanul Pacific

Oceanul Pacific (de la numele latin Mare Pacificum = mare liniștită) este cel mai mare ocean din lume, acoperind aproximativ 33% din suprafața Pământului. Oceanul are o suprafață totală de 165,3 milioane de km² și se întinde pe aproximativ 15.500 km de la Strâmtoarea Bering în nord și până la Marea Ross în Antarctica. Limita vestică a oceanului este Strâmtoarea Malacca, iar la est oceanul e mărginit de continentul America.

Originea numelui

Oceanul a fost numit "pacific" deoarece primii marinari europeni au găsit o apă deosebit de liniștită dincolo de Capul Horn, punctul cel mai sudic al Țării de Foc. În pofida numelui, în Pacific există nenumărate furtuni, taifunuri, uragane, cutremure subacvatice, tsunamiuri și alte fenomene naturale cu energii uriașe.

Numele oceanului a fost dat de navigatorul portughez Fernando Magellan. Este cel mai mare ocean al Terrei și se împarte in două emisfere, emisfera sudică și emisfera nordică.

Caracteristici

Suprafața oceanului Pacific este - socotind și mările secundare - 181,34 milioane km², sau, fără acestea, 166,24 milioane km², ceea ce constituie aproximativ 35 % din suprafața totală a Pământului sau mai bine de jumătate din suprafața totală a mărilor și oceanelor. Suprafața Pacificului este astfel mai mare decât suma suprafețelor tuturor continentelor.

Volumul de apă este de 714,41 milioane km³ cu tot cu mările secundare, sau 696,19 milioane km³ fără apa din mările secundare. Adâncimea medie este de 3.940 m, dacă sunt luate în considerație mările secundare, sau 4.280 m fără acestea. Adâncimea maximă este de 11.034 m.[1][2]

Temperaturile înregistrate în apele oceanului la ecuator sunt între 25–30 °C. De asemenea, și salinitatea apei variază: apa din zona ecuatorului este mai puțin sărată decât apa dinspre poli, datorită precipitațiilor ecuatoriale abundente din timpul anului. Apa Oceanului Pacific este în medie putin mai caldă decât apa Oceanului Indian. Relieful submarin al Pacificului este foarte variat. Câteva formațiuni subacvatice importante, de întinderi uriașe, sunt: dorsala Pacificului, Inelul de foc (vulcanism), bazine, ridicături ("munți" subacvatici), abisuri, șanțuri ș.a.

Explicație:

Răspuns de mariuspetrenci123
1

Oceanul Atlantic

Oceanul Atlantic este al doilea cel mai mare ocean al lumii, cu o suprafață de aproximativ 106.460.000 km². Acesta acoperă aproximativ 20% din suprafața Pământului și aproximativ 29% din suprafața apei. Se știe că separă „Lumea Veche” de „Lumea Nouă” în percepția europeană a Lumii

Oceanul Pacific

Oceanul Pacific este cea mai mare și mai adâncă dintre diviziunile oceanice ale Pământului. Se întinde de la Oceanul Arctic în nord până la Oceanul sudic în sud și este delimitat de continentele Asiei și Australiei în vest și de America în est.

Alte întrebări interesante