Limba română, întrebare adresată de antonio730, 9 ani în urmă

va rog repedee analiza verbului adjectivului pronumelui si substantivului


dau coroana ​


Christian2111: Sintactică sau morfologică?
space10saturn: Bine, dar ce cuvinte să analizăm?
Christian2111: Poate vrea principiile analizei (adică ce spui la fiecare).
space10saturn: La asta m-am gândit și eu.
antonio730: normale mai
antonio730: nr persoana nr
antonio730: Astea
antonio730: si

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de Christian2111
1

Răspuns:

Explicație:

La analiza verbului, se specifică persoana, numărul şi timpul.

La analiza adjectivului, se specifică numărul, genul şi substantivul pe care îl determină.

La analiza pronumelui, se specifică persoana, numărul şi, uneori, genul.

La analiza substantivului se specifică numărul şi genul.

Răspuns de space10saturn
1

Verb - fel (predicativ/nepredicativ/ auxiliar/copulativ), persoană (a III-a, a II-a, I), număr (singular/plural), mod (indicativ/conjunctiv/condițional-optativ/imperativ/infinitiv/participiu/supin/gerunziu), funcție sintactică [predicat verbal/predicat nominal/complement (trebuie să spui și de care fel)], timp (imperfect, mai mult ca perfect, perfect simplu, perfect compus, prezent, viitor standard, viitor anterior, viitor popular).

Substantiv - fel (comun simplu/comun compus/propriu simplu/propriu compus), număr (singular/plural), gen (masculin/neutru/feminin), caz (nominativ/acuzativ/genitiv/dativ/vocativ), funcție sintactică [subiect (trebuie să spui și de care fel)/atribut (trebuie să spui și de care fel)/complement (trebuie să spui și de care fel)/nume predicativ), articulat cu articol (felul articolului), („articolul“)/nearticulat, precedat de prepoziția simplă/compusă („prepoziția“) - nu mereu este precedat de prepozițe.

Adjectiv - fel (propriu-zis/provenit din verb la participiu), variabil cu x forme/invariabil, compus/simplu, grad (pozitiv/comparativ de superioritate/comparativ de egalitate/comparativ de inferioritate/superlativ relativ de superioritate/superlativ relativ de inferioritate/superlativ absolut de superioritate/superlativ absolut de inferioritate), se acordă în gen, nr. și caz cu substantivul „x“ (dacă este cazul), caz (nominativ/acuzativ/genitiv/dativ/vocativ), număr (singular/plural), gen (masculin/neutru/feminin), funcție sintactică [atribut (trebuie să spui și de care fel)/nume predicativ].

Pronume - formă (accentuat/neaccentuat), număr (singular/plural), persoană (a III-a, a II-a, I), caz (nominativ/acuzativ/genitiv/dativ/vocativ), funcție sintactică [subiect (trebuie să spui și de care fel)/atribut (trebuie să spui și de care fel)/complement (trebuie să spui și de care fel)/nume predicativ), gen (masculin/feminin), fel (personal, reflexiv, colectiv, demonstrativ etc.).


antonio730: mersi foarte mult ori cum
space10saturn: Ce înseamnă „scsg“?
antonio730: am scris din greseala
antonio730: ca nu mergea tastatura
space10saturn: Bine.
antonio730: mersi mult
space10saturn: (Textul pentru cerința ștearsă):
space10saturn: Moluștele sunt o grupă de viețuitoare nevertebrate, pluricelulare. Unele au o carapace, melcii în formă de spirală, molusca nautilus are o carapace externă, sepia are o carapace internă, numită os de sepie, calmarul-vampir o carapace internă numită gladius iar scoicile, stridiile și midiile au două carapace ca două valve. Melcii și limacși au un picior musculos, ca o talpă, iar scoicile, midiile, stridiile, ca o lamă de topor.
space10saturn: Caracatițele, sepiile și calmarii au multe ventuze pe brațe.
Alte întrebări interesante