Matematică, întrebare adresată de jddjfjfjtkykyk, 8 ani în urmă

Va rog repedeeeeeeee
1.Comenteaza, in cel putin 50 de cuvinte, semnificatia titlului.Titlul este Capricii de Magda Isanos.
2. In cel mult opt randuri explica mesajul textului poetic.​

Anexe:

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de albatran
10

Răspuns:

Explicație pas cu pas:

  • 1.TITLUL

Este vorba de capriciile vremii, timpului, dragostei, conventiilor sociale.

In opinia mea, este  o raportare EGOISTA a autoarei."Capriciile " sunt de esenta feminina si in lumina noilor realitati , nu stim "genul" persoanei iubite, deci ar putea fi doua capricioase.

Pe de o parte poeta realizeaza frumusetea , prospetimea, vitalitatea naturii si o asemana cu a persoanei iubite si ar vrea sale puna in rezonanta cu aceasta. Pe de alta parte, ii e frica ca acesta rezonanta sa nu ii rapeasca din posesia exclusiva  persoana iubita ; aici iubirea se transforma in posesie  si gelozie, deci un comportament oscilant, CAPRICIOS.

Extra

A se vedea la distanta de secole dilema de la inceputurile literaturii romane,  Ienachita Vacarescu, din care nu este exclus ca M.Isanos sa se fi inspiat

"Intr-o gradina, sub o tulpina,/ zarii o floare ca o lumina. /S-o iau , se strica/ S-o las, mi-  e frica/ Ca vine altul si mi-o ridica".

O alta trimitere literar-filosofica este la Faust de Goethe , in care personajul principal, in urma pactului cu Diavolul, si invingand timpul,  atinge fericirea efemera,  rosteste: 'Clipa opreste-te!"

Mai este o poezie in lteratura romana la care face trimitere versul ultim din a doua strofa ( "Vom prinde-o sa ramana printre noi") ,  dar depasim spatiul acordat: " Postalionul "de Radu Stanca. ***

  • 2 .MESAJUL

Mesajul poeziei este ca frumusetea, timpul si dragostea sunt trecatoare iar omul capricios nu poate capata  decat franturi din ele.Nici nu stim daca acestea sunt capriciile noastre fata de realitatile (frumoase ale)  Universului sau capriciile  Universului fata de noi*****. A incerca sa te opui trecerii acestora  te face sa te inchizi cu obiectul fericirii/posesiei tale si sa NU TE BUCURI CU ADEVARAT de ce iti ofera Universul Necunoscut,. NU ACCEPTI ca, pentru tine,  sunt trecatoare si poate nu multumesti pentru fărâmele de fericire primite. Crezi ca sunt ale tale.Dar este o iluzie.Este un capriciu.

'Zulufii de soare" din poezie sunt "stralucirea lunii " din fântâna filosofului zen sau 'stelele din apa " ale lui Lucian Blaga.

________________

***

"Diseară poştalionul aduce-un domn de seamă,

Un călător de vază, şi-un hoţoman de soi,

Aduce timpul, domnul pe care nici o vamă

Nu l-ar putea vreodată întoarce înapoi...

Aşa că nu vă temeţi de el, va fi o luptă

Din cele mai uşoare, iar de-l vom prinde-n laţ

În pânza veşniciei, de astă dată ruptă

Noi dintre toţi tâlharii vom fi cei mai bogaţi.

Iar de vom pune mâna pe el şi pe comoară,

Ne-am pricopsit prieteni cum nu ne-am aşteptat,

Iar de vom pune mâna pe el în astă seară,

I-am dat o lovitură cum încă nu s-a dat. "

Iti recomand sa il cauti pe  stii tu unde tube este si o inregistrare cu un cantautor roman din generatia mea, N.A...s.

**** despre capriciile Universului fata de noi, si pe tema timpului si a micimii omului, dar cu o atitudine diversa a personajelor (opera fiind o nuvela, numai avem prezenta eului liric unic) si un mesaj substantial diferit, vezi 'Un miliard de ani pana la sfarsitul Lumii" Arkadi si Boris Strugatki.

Alte întrebări interesante