Biologie, întrebare adresată de verigaadelin, 9 ani în urmă

va rog reproducerea la oameni eseu

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de taniusa9
4
Cu mult inainte de nasterea oricarui om, au loc numeroase procese care-i pregatesc venirea pe lume.Una din insusirile fundamentale ale oricarei fiinte vii care deriva din metabolism este si are capacitatea de a se inmulti, de a se reproduce. 

REPRODUCEREA este o lege generala a perpetuarii vietii, conform careia fiintele vii continua sa traiasca prin urmasi.De la aceasta regula nu este exceptat nici omul. Omul este specia cu cea mai lunga copilarie.Omul este un copil pana la varsta de 10-12 ani si abia dupa 20 de ani se separa de familia in care s-a nascut si a crescut intemeindu-si -prin casatorie- o familie proprie. 

Incepand cu 11 ani la fete si 13 ani la baieti, incepe perioada pubertatii, in care transformarile anatomice, morfologice,fiziologice si psihice pregatesc maturizarea sexuala.Pubertatea incepe printr-o perioada de crestere accelerata in lungime: copiii par lungi si slabi.

Caracterele sexuale, secundare care apar la fete sunt in ordinea cronologica:
cresterea oaselor bazinului, acumularea de tesut gras in regiunea coapselor, proieminarea sanilor, apare acneea juvenila si prima menstruatie.La baieti se dezvolta umerii si muschii,de asemenea organele genitale externe, creste parul pubian si axilar, se ingroasa vocea, apare acneea juvenila.

In aceasta perioada isi incep activitatea gonadele barbatesti(testiculele) si gonadele femeiesti(ovarele).

Gonadele barbatesti(testiculele) produc celule barbatesti numite spermatozoizi.Spermatozoidul este o celula mobila, cu aspect flagelat format din trei regiuni:capul- voluminos, contine nucleul si prezinta o formatiune mai ascutita numita acrozom, cu ajutorul careia spermatozoidul „rupe” membrana ovuluilui in timpul fecundatiei; gatul; coada- reprezinta cea mai mare parte a spermatozoidului si permite innotarea acesuia cu o viteza de 2-3 mm/ora.Spermatozoidul traieste aproximativ 48-72 de ore si innoata in lichidul spermatic.Activitatea gonadelor barbatesti continua toata viata. 

Gonadele femeiesti(ovarele) produc lunar cate un ovul care va fi captat de trompa uterina.Traieste numai 24 de ore.Activitatea gonadelor femeiesti dureaza pana in jurul varstei de 50-55 ani.
Răspuns de 5Anyta5
3
Aparatul reproducator feminin asigura formarea si maturizarea ovuleleo, nutritia si protectia noului organism.El este format din: ovare, trompe uterine si uter ( cai genitale ), vagin, vulva.Ovarul asigura in perioada pubertatii (incepind cu virsta de 10 - 15 ani) maturizarea ovulelor si producerea hormonilor sexuali feminini. Fiecare ovar al unei fetite nou-nascute pastreaza cca 400 000 de celule sexuale feminine nedezvoltate,dintre care doar 350-500 ajung la maturare. Ovarele produc, de regula, un ovul pe luna.Trompele uterine se deschid in uter. Ele capteaza ovulul, sint sediul fecundatiei si asigura transportul zigotului spre cavitatea uterina.Uterul adaposteste si protejeaza ovulul fecundat, care dezvoltindu-se se transforma in embrion, iar aceasta - in fat. In timpul sarcinii uterul se dilata de o suta de ori mai mult, comparativ cu dimensiunile sale initiale. Uterul se deschide in partea superioara a vaginului. Vaginul este un conduct cu lungimea de 7-8 cm si pereti musculosi si elastici, capabili sa se dilate in timpul nasterii copilului. Partea inferioara a vaginului se deschide in exterior. Aparatul reproducator masculin.Aparatul reproducator masculin realizeaza producerea spermatozoizilor si introducerea lor in organele genitale feminine unde pot participa la fecundare. El este format din doua testicule, glande anexe, care produc lichidul seminal (veziculele seminale, protata, glanda Cowperi), cai de evacuare a spermei (tubii semniferi, reteaua testiculului, ductul eferent, ductul epididium, ductul deferent, ductul ejaculator si uretra), penis.Testiculele sint glande sexuale masculine care produc, in perioada pubertatii, testosteron si spermatozoizi. In timpul unei ejaculari sint eliminati cca 350 milioane de spermatozoizi.Gametii Gametii reprezinta celule sexuale masculine si feminine care pastreaza si transmit informatiea ereditara de la parinti la urmasi, astfel asigurind continuitatea vietii. Gametii: contin 1\\2 din numarul total de cromozomi comparativ cu alte celule ale corpului. Nucleul unui gamet contine 23 de cromozomi, iar nucleul unei celule musculare sau nervoase - 46; au metabolism celular redus.Ovulul este o celula sferica cu nucleul localizat in centru. Citoplasma ovulului poseda organite tipice celulei eucariote si o cantitate sporita de substante nutritive necesare pentru dezvoltarea embrionului.Ovulul isi pastreaza fertilitatea timp de 24-48 de ore dupa ovulatie.Spermatozoidul este o celula lipsita de citoplasma la care pot fi diferentiate: capul, gitul si flagelul (coada).Capul spermatozoidului gazdueste nucleul. Gitul contine un mare numar de mitocondrii care asigura cu energie flagelul. Prin miscarea sa flagelul comunica spermatozoidului o viteza de 1-2 mm\\min. Spermatozoizii parcurg calea vagin-uter timp de cinci minute si ramin viabili 24-45 de ore.
Alte întrebări interesante