Limba română, întrebare adresată de alexandrumatei624, 8 ani în urmă

VA ROG REZUMATUL TEXTULUI TOATE PÂNZELE SUS DE RADU TUDORAN. TEXTUL ÎNCEPE DE LA” IN ZIUA CÂND,COBORÂND DE LA BRĂILA CU CELE CINCI VAGOANE DE GRÂU,PENELOPA ACOSTA LA VECHIUL CHEI DE ZID DIN GALAȚI,UNDE CĂPITANUL AVEA DE GAND SA ÎNTÂRZIE O DUPĂ AMIAZA ȘI O NOAPTE…….” TEXTUL ÎL GĂSIȚI IN MANUALUL DE CLASA A 7 A LA PAGINA 61. VA ROG FRUMOS AJUTAȚI MA ÎMI DAU TOATE PUNCTELE!


corinacociu: Ce editura? Art am verificat si la pag 61 nu este
alexandrumatei624: intuitext,coperta manualului e foarte colorata,textul sa găsește in manual la paginile 60-63.
corinacociu: Ok
alexandrumatei624: te descurci?

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de corinacociu
9
Nava pe care autorul calatorea, s-a oprit in Galati pentru anumite socoteli pe care capitanul trebuia sa le aiba cu niste oameni din oras. In acest timp, in gara sosea un barbat in varsta de 34 ani, imbracat diferit de toti ceilalti calatori de la clasa I. De bagajul sau atarna o carte de vizita pe care era instricptionat numele sau, respectiv Anton Lupan.
De cand plecasera din Sulina, nava Speranta ancorase in mai multe porturi: Stambul, Gallipoli, Skantsura, Coasta Africii, Bir-Sanje, Pireu, Messina, Port Said, Suez, Musarah si apoi iar Suez, Said, Gallipoli, Marsilia, Gibraltar.
Echipajul arunca ancora intr-un golf, aproape de tarm pentru o noua escala cand corabia a inceput a trosni, a geme si a tremura din toate incheieturile. Anton Lipan le porunci tuturor sa vina pe punte, unde capitanul si Haralamb erau aruncati pe jos de vantul puternic.
Oamenii incercau sa se tina unii de altii, dar tot ce era pe corabie zbura in toate partile. Toate se datorau “ uiaiului”, un vant care bantuia in toate anotimpurile, in Tara de Foc, fara nicio regula si fara a putea fi prevestit. El cade in mare de pe crestele muntilor impreuna cu blocuri de granit si resturi de copaci, care farama totul in jur. Din cauza vantului, ancorele care scrijelisera nisipul o vreme, se rupsera, iar Speranta se legana acum in voia sortii. Anton Lipan porunci sa fie aruncata ancora de furtuna, un sac special facut pentru astfel de situatii, atunci cand o corabie nu mai poate face manevre si e purtata liber de valuri. Ancora de furtuna se umple cu apa si franeaza viteza corabiei.
Peste o ora, vantul nu mai era asa puternic, insa corabia se apropia de stanci. Toti isi asteptau deznadajduiti si descurajati sfarsitul. Insa ce pareau a fi stanci, erau de fapt cele doua ancore care prinsera corabia puternic in nisip.

alexandrumatei624: MULȚUMESC ENORM! M AI SALVAT
corinacociu: Cu placere
razvanbivol353: pentru clasa a 6 a nu poți face?
corinacociu: Ce anume?
Alte întrebări interesante