Matematică, întrebare adresată de Dumy14, 9 ani în urmă

Va rog rpdd, dau coroană
(13 supra 2 radical din 3-30 supra 6 radical din 3)-(4 supra 3 radical din 2-12 supra 5 radical din 2+5 supra 2 radical din 2-23 supra 30 radical din 2)=

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de saoirse1
20

Răspuns:

(3radical din 3 -2radical din 2)/6

Explicație pas cu pas:

*putem rezolva acest Exercițiu fie aducând la același numitor in fiecare paranteza și apoi raționalizăm, fie raționalizăm și apoi aducem la același numitor comun.

***Daca decidem sa aducem la același numitor comun ,începem prin a găsi numitorul comun al fracțiilor din fiecare paranteza. De data aceasta suntem norocoși pentru ca avem numere mici.

*Ampificam fiecare fractie , iar după ce reducem termenii asemenea Simplificăm (dacă se poate.).

*Dar numitorii noștri au radical. Prin urmare trebuie sa raționalizăm. Amplificam fractia cu Radicalul de la numitor . Obținem radical la numarator, dar scăpăm de Radicalul de la numitor.

*Dupa ce am raționalizat , observam ca este același numitor la ambele fractii , dar numărătorii nu se pot aduna deoarece au “cantitatea”de sub radical diferită .

***Daca decidem sa începem exercitiul prin a raționalizăm fracțiile, începem prin a înmulți toate fracțiile cu radicalii pe care ii au la numitor . Scăpăm in acest mod de radicalii de la numitor, dar acum ii avem la numarator. Oricum este mai ușor de calculat dacă numitorii sunt “liberi” de radical.

*Dupa ce raționalizăm, simplificam fracțiile (dacă se poate),

* Observam ca avem o paranteza cu semnul minus (-) in fata. Vom scoate termenii din paranteza cu semnul schimbat deoarece semnul minus in fata unei paranteze schimba semnul Termenilor din paranteza .

*Nu ne rămâne decât sa aducem la același numitor comun și sa reducem termenii asemenea.

*Intotdeauna rezultatul final trebuie sa die o fractie ireductibilă.

Rezolvarea este in imagine.

Mi-ar plăcea sa știu ca tema îți este utila și ca ai înțeles rezolvarea.

O zi senina!

Anexe:
Alte întrebări interesante