Limba română, întrebare adresată de madamadalina21, 9 ani în urmă

va rog sa imi demonstrati si mie orice poezie vreti voi ca apartine genului liric repede!!

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de misteriosum
1
Vrei despre poezia Peste varfuri?

madamadalina21: da!!nu conteaza poezia
misteriosum: In operele literare care se incadreaza in genul liric poetii isi exprima in mod direct trairile.emotiile,sentimentele,ideile.
misteriosum: Scuze sa trimis din greseala...
madamadalina21: ok
misteriosum: Exprimarea directa a ideilor se realizeaza de catre eul poetic. Titlul Peste varfuri exprima un loc nedefinit sugerand starea de tristete a poetului de nesiguranta ilustrand un spatiu spiritual aflat intre viata si moarte. Prima strofa contureaza un tablou al lumii exterioare pe care poetul il percepe cu melancolie aflat intre viata si moarte. A doua catrena ilustreaza realitatea interioara starile si sentimentele de tristete ale poetului care se armonizeaza cu atmosfera tulburatoare a naturii.
misteriosum: Iar strofa a treia este dominata de o profunda nefericire sufletul poetului fiind sfasiat de doruri si de regretul pentru timpul ce sa scurs. In opinia mea opera literara peste varfuri... se incadreaza in genul liric pentru ca aici regasim toate caracteristicile genului literar discutat
misteriosum: Sper ca ti-am fost de ajutor.
madamadalina21: da mersi mult
misteriosum: Cu placere ^_~
Răspuns de mirunapeta
1


In opinia mea, '' Emotie de toamna'' de Nichita Stanescu este un text liric, deoarece trairile si ideile autorului sunt transmise in mod direct. Expresivitatea textului este accentuate de prezenta limbajului si a punctuatiei expressive. Textul liric, are de asemenea o structura specifica .

      In primul rand, se remarca marcile specific eului liric inca de la inceputul textului, utilizarea persoanei I sg. , a pronumelui personal :acopera-mi si a verbelor de pers. I : ma apropii , tac etc.

       In al doilea rand, limbajul poetic este expresiv , textul fiind o metafora ce sugereaa idea ca sentimental de dragoste se poate spulbera, illustrare a efemiritatii conditiei umane . Inca din titlul textului, substantivele ''emotie'' si ''toamna'' sunt utilizate cu sens figurat, anticipanad starea de dezamagire a eului liric.

   Pe de alta parte , elementele de versificatie , (rima imperecheata - in strofa de sase versuri, incrucisata in strofa catren) , iar masura inegala a versurilor contureaza un ritm apasator, in concordanta cu sentimentele transmise .

   In concluzie, emotie de toamna de Nichita Stanescu , este o creatie lirica , deoarece prin ''vocea'' eului liric , autorul isi exprima diverse sentimente legate de conditia efemera a iubirii .


 


madamadalina21: mersi mult de tot!!
mirunapeta: nu ai pentru ce , scuze pentru greselile de ortografie , dar m-am grabit :)
madamadalina21: nui nimic se mai intampla oricum mersi mult pt efort
Alte întrebări interesante