Limba română, întrebare adresată de adelinadragoi19, 9 ani în urmă

Vă rog să mă ajutaţi. A-şi dori şi eu lectia lumina si culoare de nicolaie iorga de povestit pe scurt.
Vă multumesc anticipat.

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de Utilizator anonim
1
Ca entitate ce nu poate fi definită logic (complet şi precis) fiecare grup de meseriaşi sau artişti ar putea să o definească potrivit cu preocupări şi simţăminte.Fizicienii s-au exprimat: Lumina este o radiaţie electromagnetică însoţită de particule materiale numite fotoni.Un biolog ar spune: Lumina este sursa de OXIGEN creat de plante în folosul celorlalte vieţuitoare.Un preot ar predica: Uitaţi-vă în jur ca să vedeţi minunatele picturi realizate de Dumnezeu prin lumina făcută în prima zi a creaţiei sale. Eu, fără a fi poet sau pictor aş defini-o: Lumina este cel mai mare dar făcut de natură pentru a-i putea admira frumuseţile.                              sper ca team ajutata !
Răspuns de LaviniaLove12345
1
Faimosul pictor Stefan Luchian s-a nascut in anul 1868 in comuna Stefanesti din Botosani. El si-a petrecut copilaria in Bucuresti.Se interesa de locurile natale si asculta despre meleagurile insorite, unde vazuse lumina zilei. Iubea florile si gazele, lumina si culorile, pe care le privea indelung si ii ramaneau in minte. Asculta cantecele de flasneta. A studiat in tara, dupa in Germania si in Franta. A lasat tablouri celebre: Un zugrav, Muncitori cu poveri, Spalatoreasa,Iarna,Anemone,Maci,Albastrele,Casa lui Mos Gheorghe din Brebu s.a.
Cel mai emotionant portret a fost Un zugrav. Isi reda chipul obosit si plin de bunatate si blandete. Timp de cincisprezece ani a cerut ajutorul celor din jur sa-i lege pensula de degetele paralizate.

Alte întrebări interesante