Matematică, întrebare adresată de Utilizator anonim, 8 ani în urmă

Vă rog să mă ajutați!!! Cât puteți de repede! DAU COROANĂ!!!
Problema este:

Determinați numerele reale x;y ;z pentru care avem: x^2+2x+5(toate sub radical)+ Y^2-6y+18(toate sub radical)+z^2+4z+20(toate sub radical)=9

P.s. profa a zis ceva de formulele de calcul prescurtat!


GreenEyes71: Nu ai scris ce ți se cere să rezolvi ? Te rog să scrii enunțul exact așa cum apare în carte, nu lăsa nimic pe dinafară. Înțelegi ?
Utilizator anonim: scuzeee... acum
Utilizator anonim: gata
GreenEyes71: Așa da ! Vezi că se poate ?
GreenEyes71: Vrei să încerci tu ? Eu te asist, te ajut cu indicații cheie. Vrei ?
Utilizator anonim: da
GreenEyes71: Ești pe recepție ?

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de GreenEyes71
4
Salut,

Folosim\ formula\ de\ calcul\ prescurtat:\\\\a^2\pm 2\cdot a\cdot b+b^2=(a\pm b)^2\\\\\sqrt{x^2+2x+5}+\sqrt{y^2-6y+18}+\sqrt{z^2+4z+20}=\\\\=\sqrt{x^2+2\cdot x\cdot 1+1^2+2^2}+\sqrt{y^2-2\cdot y\cdot 3+3^2+3^2}+\sqrt{z^2+2\cdot z\cdot 2+2^2+4^2}=\\=\sqrt{(x+1)^2+2^2}+\sqrt{(y-3)^2+3^2}+\sqrt{(z+2)^2+4^2}=2+3+4.

Sub fiecare radical avem un binom la pătrat, adunat cu un număr la pătrat. Știm că orice pătrat perfect este mai mare, sau egal cu 0.

Pentru ca egalitatea la care am ajuns mai sus să fie adevărată, trebuie să punem 3 condiții:

x + 1 = 0, deci x = --1 (minus 1).

y -- 3 = 0, deci y = 3.

z + 2 = 0, deci z = --2.

Dacă nu ar fi așa, valorile pătratelor ar fi mai mari decât 0, deci valorile de sub radical ar fi cu siguranță mai mari decât √2², respectiv √3² și √4², care adunate îl dau chiar pe 9 din membrul drept.

Green eyes.

GreenEyes71: [tex]\dfrac{l\cdot\sqrt{3}}{2}[/tex]
GreenEyes71: Am scris ceva nou, \cdot este un punct, pe post de semn de înmulțire. Poți scrie și fără el, dar e mai frumos dacă scrii cu el :-))).
Utilizator anonim: Deci nici nu stiu cum sa ti mulțumesc.... m-ai ajutat atât de mult....nu se poate cumva sa iti dau puncte cadou ca ti as da multe
GreenEyes71: Nu dragă, nu este nevoie, mulțumirea mea cea mai mare este să te văd că scrii în LaTex, nimeni din toată școala unde înveți nu cred că știe așa ceva. Pot face pariu și nu cred că pierd.
Utilizator anonim: Așa este
Utilizator anonim: :****
GreenEyes71: Vrei un test mic, să văd dacă ai înțeles lucruri simple de scris în LaTex ?
Utilizator anonim: As vrea totuși să ma mai uit peste ele si sa le învăț mai bine
GreenEyes71: Bine, te las să le repeți. Nu sunt grele, dar trebuie să exersezi mult. Sunt site-uri pe Internet unde scrii în LaTex și ți se afișează imediat, să te poți verifica dacă scrii corect.
Utilizator anonim: ok mersi :*
Alte întrebări interesante