Limba română, întrebare adresată de tataare123, 8 ani în urmă

VA ROG SA MA AJUTAȚI CU O ARGUMENTARE A PASTELULUI
VA ROG SA FIE BUNA
DAU 30 DE PUNCTE!!

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de denissaiuli30
0

Pastelul este specia genului liric în care se prezintă sentimentele şi trăirile eului poetic, în legătură cu un aspect din natură, surprins într-un anumit anotimp sau moment al zilei.

Textul ________  de_________ reprezinta un pastel, avand toate trasatirile acestei specii literare.

In primul rand, textul apartine genului liric deoarece foloseste ca mod de expunere descrierea, iar sentimentele autorului sunt exprimate in mod direct, existand si marci ale eului liric exprimate prin ___________.

In al doilea rand, poezia are ca tema _____ dupa cum se poate observa din structura _____.

Pe de alta parte, elementele mai sus amintite sunt prezentate cu ajutorul unui limbaj artistic, existand imagini vizuale/auditive(exemple) si diferite figure de stil(exemple).

Dupa cum se poate observa, cele mai numeroase sunt epitetele care contin in plan morfologic imbinarea tipica descrierilor literare substantive-adjectiv, acestea avand rolul de a da culoare peisajului descris.(cand exista epitete cromatice).

Nu in ultimul rand, pe baza textului descris, autorul sugereaza anumite sentimente de _______ prin structuri/versuri ca _________.

In concluzie, datorita faptului ca este un text liric in care poetul descrie un aspect din natura, putem spune ca textul _______ de ________ reprezinta un pastel.


tataare123: mulțumesc mult
tataare123: este de încredere?
denissaiuli30: Da
denissaiuli30: Din asta fac
tataare123: mulțumesc
Răspuns de georgianabis
1

Răspuns:

Pastelul este opera lirică în care poetul își exprimă, în mod direct sentimentele si impresiile la vederea unui peisaj din natură. Termenul de pastel se referea un tablou pictat in culori calde, dar după preluarea de către poetul român Vasile Alecsandri, termenul a ajuns să desemne o poezie cu conţinut liric. Reprezentant de seama al literaturii romane, fire sensibila si romantica, Vasile Alecsandri a lasat posteritatii pasteluri memorabile: „Sfârşit de toamnă”, „Iarna”, „Mezul iernii”,„Gerul” şi „Viscolul”.

Trebuie sa explici titlul peziei ( din ce parti de vorbire este alcatuit si ce mesaj transmite)

Pastelurile sunt bogate în imagini artistice (vizuale, olfactive şi auditive)exprimând sentimentele poetului fata de tabloul de natura descris. Eul liric este contemplativ. Prezenta sa este sugerata prin verbe si pronume la persoana I sau a II-a.

Tu trebuie sa introduci exemplele din textul dat si sa explici doua dintre figurile de stil( ce sentimente iti transmit - de bucurie, de dragoste fata de natura, de armonie in lrelatiaq ta cu natura sau cu oamenii etc.)

Deoarece modul principal de expunere este descrierea figurile de stil (metafora, epitetul,enumeratia, repetitia) se imbina cu alte elemente stilistice precum: interjectii, verbe la imperativ sau substantive in vocativ.(EXEMPLE)  

Pastelul este o specie a genului liric avand elemente de prozodie: ritm, rimă şi măsură. (in functie de text faci pecizarile necesare)

Explicație: Acestea sunt reperele de baza.


tataare123: mulțumesc mult
tataare123: este de încredere?
Alte întrebări interesante