Limba română, întrebare adresată de TygerRo, 9 ani în urmă

Va rog sa ma ajutati cu o compunere de 10-15 randuri despre vacanta preferata in care sa folosim Cazul Nominativ,Acuzativ,Dativ pe care sa le subliniem astfel:

N-albastru
Ac-rosu
D-verde

Dau coroana.

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de Utilizator anonim
1
Vacanţă de cristal ...


Streşinile picură în noapte şi inima povesteşte de vacanţă ...
Iarna îmbrăcase pământul. Albastrul cerului era senin ca oglinda în al ei cristal şi parcă uitase si să  râdă. Da, uitase să lase din ale sale taine zorilor sau nopţilor ... până-ntr-o zi cănd dar a revărsat: fulgi şi colindă, lumină şi datini, pas prin omât şi rugăciune .

Din înaintare şi sărbătoare am trăit bucurie. Bradul graţie verdelui său ni l-a adus şi pe Moş Crăciun cu tolba-i plină, iar Înaltul … o, da, Înaltul, ne-a lăsat iarăşi veste mare ce a cuprins pământul în lung şi-n lat: prunc se năştea!

Din roşu şi alb, din bucurie şi durere vacanţa de cristal aducea odihnă. Trupul cuprindea zările şi mulţumea.

Cerul lăsa dans vechi de când lumea: fulgi uşori alinau în vals şi-n lungă cutreierare sosită din înalt..

Voci vesele şi paşi de copii, oameni în pas de unul sau doi lăsau zâmbete rânduite-n dantelă de sărbătoare şi sclipiri vii.


Utilizator anonim: Bună seara! Răbdare ... Mulţumesc!
Utilizator anonim: https://brainly.ro/tema/3428011
Utilizator anonim: Caz N = streşinile, inima, iarna, albastrul, bradul. Înaltul, prunc, trupul, cerul, toate.
Utilizator anonim: Caz Ac= în noapte, de vacnţă, pământul, caoglinda, în cristal,
din taine, până-ntr-o zi, dar, fulgi, colindă, lumină, datini, pas ,prin omât, rugăciune , din înaintare, sărbătoare, bucurie, pe Moş Crăciun, cu tolba,veste, pământul, Din roşu, alb, din bucurie, durere, de cristal, odihnă, zările, dans, lumea, fulgi, voci, paşi, de copii, oameni ... în vals, din înalt, în pas, de unul. doi, n dantelă, de sărbătoare, sclipiri.
Utilizator anonim: caz D = zorilor, nopţilor, graţie verdelui:
Utilizator anonim: Observaţie! Dând la o parte verbele, adverbele, prep., conjuncţiile şi interjecţiile toate celelalte părţi de vorbire au caz ( art. intră îbn comp. subst.)
Alte întrebări interesante