Istorie, întrebare adresată de Maria1930, 8 ani în urmă

Vă rog să mă ajutați! după algoritmul cauză-desfășurare-consecință, prezintă contextul declanșării mișcării de rezistență în Europa în anii războiului.

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de AndreiMoga23
2

In urma declansarii razboiului de catre Germania nazista in septembrie 1939, o serie de teritorii europene au cazut sub ocupatia nazista. Natiunile ocupate in urmatoarele cateva luni, in principal polonezii, belgienii, olandezii, au organizat miscari de rezistenta. Principala miscare de rezistenta anti-germana a fost, totusi, cea franceza.

In urma invaziei rapide a Tarilor de Jos si a Belgiei, Franta a fost surprinsa de catre armata germana pe un front largit, fiind putin capabili sa reziste ofensivei. Parisul va cadea in mai putin de 50 de zile. In ciuda armistitiului semnat de guvernul maresalului Petain la Compiegne, o parte a guvernului francez pleaca in exil, organizand o rezistenta condusa de generalul Charles de Gaulle. Acest guvern in exil a oferit cetatenilor francezi speranta la o victorie a Aliatilor, prin nepredarea totala a acestora. Din afara granitelor zonei ocupate, guvernul Frantei Libere oferea sprijin material acestor miscari de rezistenta organizate impotriva germanilor, lovind adesea in puncte de importanta strategica, cum ar fi retelele de transport, de comunicatii, centre de productie de echipament militar pentru Germania, etc.

Aceasta miscare de rezistenta a redus randamentul oferit de catre exploatarea teritoriilor ocupate in folosul Germaniei. Prin rezilienta cetatenilor si devotamentul lor fata de guvernul din exil si natiunile aliate, germanii au pierdut aceste valoroase teritorii ocupate. Rezistenta anti-nazista a dus, prin urmare, la slabirea controlului nazist asupra popoarelor europene ocupate si la victoria finala a Aliatilor.

Alte întrebări interesante