Fizică, întrebare adresată de alesiagramada5162, 8 ani în urmă

Va rog sa ma ajutati! E urgent!
(Stiu ca nu se vede foarte bine poza dar nu am ce face in legatura cu asta)

Anexe:

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de Sebinsky2015
1

1) Reflexia este fenomenul de schimbare a directiei de propagare a luminii, lumina intorcandu-se in mediul din care a venit. Raza care cade pe oglinda se numeste raza incidenta, iar cea care pleace de pe oglinda se numeste raza reflectata. Perpediculara in punctul de reflexie poarta numele de normala. In cazul reflexiei, unghiul de incidenta este egal cu unghiul de reflexie.

2) Refractia este fenomenul de schimbare a directiei de propagare a luminii, la trecerea dintr-un mediu transparent in altul. Raza care parcurge mediul al doilea se numeste raza refractata. Unghiul facut de ea cu normala se numeste unghi de refractie. La trecearea dintr-un mediu mai dens in altul mai putin dens, raza refractata se departeaza de normala. La trecerea dintr-un mediu mai putin dens in altul mai dens, raza refractata se apropie de normala. Constanta ce caracterizeaza un mediu transparent se numeste indiciu de refractie.

3) Lentilele sunt medii transparente marginite de doua suprafete plane sau de una plana si alta sferica. Sunt de doua tipuri: convergente si divergente. Persoanele care poarta ochelari cu lentile convergente par ca au ochii mai mici ca in realitate. Orice lentila are doua focare, unul al obiectului si altul al imaginii. Acestea sunt plasate simetric opus fata de lentila. Imaginile unui obiect intr-o lentila pot fi: reale sau virtuale, drepte sau rasturnate, mai mici sau mai mari decat obiectul. Imaginea reala se formeaza la intersectia razelor refractate si poate prinde pe un ecran. Imaginea virtuala se formeaza la intersectia prelungirilor razelor refractate si nu se poate prinde de un ecran. Pentru a construi imaginea unui obiect intr-o lentila putem folosi 1) raza care pleaca paralel cu axa de simetrie si se refracta prin lentila 2) raza care trece nedeviata prin centrul de simetrie.

3) Imaginea este reala, rasturnata si mai mica decat obiectul.

4) Imaginea obtinuta este reala, rasturnata si mai mare decat obiectul.

5) Imaginea este virtuala, dreapta si mai mica decat obiectul.

Desenele sunt in atasamente!

Anexe:

alesiagramada5162: Mulțumeeeeescc muuult!!❤
Sebinsky2015: Cu drag!
Alte întrebări interesante