Limba română, întrebare adresată de Utilizator anonim, 8 ani în urmă

Vă rog să mă ajutați!
Informații Ana Blandiana.
Dau coroana!

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de ioana2836
10

Ana Blandiana (Otilia Valeria Rusan, nascuta in Coman) este o scriitoare ,autoare a 26 de cărți publicate în română și a 60 de volume apărute în 26 de limbi, și luptătoare pentru libertate civică din România.

În luna mai 1990 a reînființat Centrul PEN din România, pe care l-a condus până în 2004. În noiembrie 1990 s-a numărat printre fondatorii Alianței Civice. În ianuarie 1993 a fost inițiatoare, împreună cu Romulus Rusan, a Memorialului Sighet, iar în aprilie 1995, a Academiei Civice, pe care le conduce de la începuturi până în prezent.

Nu stiu daca este ceea ce voiai....dar sper ca te-am ajutat


alessiatulbure67: bv
alessiatulbure67: pe mn m-ai ajutat
ioana2836: ma bucur
Răspuns de natitth
4

Ana Blandiana este o scriitoare și luptătoare pentru libertatea civică din România. S-a născut la Timișoara pe data de 25.03.1942, în prezent având vârsta de 79 de ani. În luna Mai a anului 1990 a reînființat centrul PEN, pe care l-a condus până în anu 2004. Ana Blandiana s-a mutat în Oradea, alături de tatăl ei, unde acesta, a slujit ca preot la Biserica Cu Lună, Catedrala Ortodoxă din Oradea. Pentru a ocoli șicanele regimului, Otilia Coman și-a luat pseudonimul Ana Blandiana, după numele satului natal al mamei, Blandiana, Alba. Tatăl poetei a murit într-un accident casinc în anul 1964. După absolvirea facultății, poeta a debutat în revista Tribuna din Cluj. Cărțile de poezie : Persoana întâia plural

Călcâiul vulnerabil

A treia taină

50 de poeme

Octombrie, Noiembrie, Decembrie

Poeme

Întâmplări din grădina mea

Ochiul de greier

Ora de nisip

Sunt doar câteva dintre cărțile pe care poeta le-a publicat. Ana Blandiana încă este în viață și trăiește în Oradea.

Sper că te-am ajutat!♡

Alte întrebări interesante