Limba română, întrebare adresată de rebeca88811, 8 ani în urmă

Va rog sa ma ajutati la ex 5.

Anexe:

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de Farben
4
 Demult, în natură, trăiau fericite țestoase de toate felurile, mici, mari, care locuiau lângă un lac mare. Le plăcea să înoate și erau foarte rapide, reușind să prindă cu ușurință peștișori mici și insecte, iar cele ierbivore plante. Erau pașnice și  prietenoase, iar când erau amenințate fugeau repede și se ascundeau. 
  Într-o zi, un ger năprasnic și o iarnă grea s-au năpustit asupra Tărâmului Țestoaselor. Acestora le era greu în perioadele mai reci, deoarce fiind firave și fără pene sau blană asemenea altor animale, le era greu să se încălzească. Văzând înghețul care le amenința viața, conducătorul țestoaselor a luat cea mai înțeleaptă decizie:
-Suratelor, vedeți acea carapace? Cred că ne-ar ține de cald dacă am purta-o cu noi de acum încolo! Spuse acesta, luând carapacea în spinare.
Îi era greu să o ducă, dar se simți mai încălzit și mai protejat de viscol, iar celelalte țestoase îi urmară exemplul. Când veni un prădător să le atace, au vrut să fugă, dar carapacea le încetinea și s-au ascuns sub ea, păcălindu-l pe dușman.
  De atunci, țestoasele n-au mai renunțat la carapace, chiar dacă libertatea lor în mișcări s-a limitat, dar au devenit mai protejate împotriva dușmanilor și fenomenelor naturale severe.

rebeca88811: Îti multumesc mult
Alte întrebări interesante