Limba română, întrebare adresată de Zggsgnivxsr, 9 ani în urmă

Va rog sa ma ajutati maine dau teza si nu inteleg cum se analizeaza morfo-sintactic va rog sa imi ziceti tot+intrebarile la care raspund toate f.s dau coroana jur. Sper ca o sa ma ajutati incurand...

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de Humbert
1
Cine, ce - subiect
Ce face - predicat verbal
Ce se spune despre subiect - predicat nominal
Ce - complement direct
Prepoziție + ce/cine - complement indirect
Ce fel de/care - atribut adjectival
Al, a, ale, ai cui - atribut genitival
Cui - complement direct

substantiv - subst. comun/propriu, gen, numar, caz, functie sintactică

verb - verb predicativ/copulativ, conjugare, diateza, mod, timp, persoana, numar

Etc.

Pui funcția sintactică ultima.
Răspuns de Quants
1
A analiza morfo-sintactic reprezintă a analiza o anumită parte de vorbire sau de propoziție, atât din punct de vedere morfologic, cât și sintactic.

I) Când analizezi o parte de vorbire (substantiv, adjectiv, verb, adverb, pronume, numeral), trebuie să ții cont de anumite aspecte:
1) Dacă ai de a face cu un substantiv sau cu un substitut (înlocuitor) al substantivului - pronume, numeral -, trebuie să îi specifici felul, genul, numărul și cazul, prepoziția și articolul (doar dacă este necesar) și pe urmă funcția sintactică (care corelează cu cazul). În altă ordine de idei, așa ar suna o analiză morfo-sintactică a substantivului sau a înlocuitorilor substantivului.
2) Dacă ai de a face cu un adjectiv, trebuie să îi specifici felul, variabilitatea sau invariabilitatea, numărul terminațiilor, genul, numărul și cazul (care se vor acorda cu substantivul, în cazul în care în context adjectivul tău stă pe lângă un substantiv), gradul de comparație și funcția sintactică.
3) Dacă ai de a face cu un verb, trebuie neapărat să îi specifici felul (predicativ / nepredicativ, copulativ sau auxiliar), apoi modul, timpul, diateza, conjugarea, persoana, numărul și funcția sintactică.
4) Dacă ai de a face cu un adverb, trebuie să îi specifici felul, gradul de comparație (nu e necesar) și funcția sintactică.   

II) Când analizezi o parte de propoziție (subiect, predicat, atribut, complement, nume predicativ), trebuie să ții cont de anumite aspecte:
1) Dacă ai de a face cu un subiect, trebuie să îi specifici felul, partea de vorbire prin care este exprimat, genul, numărul și cazul.
2) Dacă ai de a face cu un predicat verbal, trebuie să îi specifici partea de vorbire prin care este exprimat și restul lucrurilor regăsite la analiza verbului.
3) Dacă ai de a face cu un predicat nominal (aici intră și analiza numelui predicativ), trebuie să specifici din ce este exprimat (verb copulativ + nume predicativ), apoi modul, timpul, diateza, conjugarea, persoana, numărul și din ce parte de vorbire este exprimat numele predicativ.
4) Dacă ai de a face cu un atribut, trebuie să îi specifici felul, partea de vorbire prin care este exprimat și restul lucrurilor regăsite la analiza adjectivului.
5) Dacă ai de a face cu un complement, trebuie să îi specifici felul, partea de vorbire prin care este exprimat, iar apoi începi să analizezi partea de vorbire a cărei funcție sintactică este complementul.

În altă ordine de idei, așa sună analiza morfo-sintactică, atât a părților de vorbire, cât și a părților de propoziție. Dacă ai vreo nelămurire, sunt aici.   

Zggsgnivxsr: Iti multumesc din tot sufletul o sa ma ajute mult!
Quants: Nu ai pentru ce. Mă bucur că ți-am fost de folos. Dacă vrei ceva mai detaliat, mă poți contacta oricând dorești.
Alte întrebări interesante