Biologie, întrebare adresată de tudor200821, 8 ani în urmă

Va rog sa ma ajutați REPEDE cu un studiu de caz cu obezitatea!!!

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de alinachelu60
0

Răspuns:

Obezitatea reprezinta cresterea greutatii pe seama tesutului adipos, cu mai mult de 20% fata de greutatea ideala. Numele provine din latinescul:  „obedo-obedere”, care inseamna a manca mult si lacom. In practica, fiecare dintre noi a fost cantarit macar o data la medicul de familie sau avem cantar acasa- pe care il consideram prieten sau dusman. Indiferent de greutatea pe care o aveti acum- eu l-as considera mereu prieten.

Pentru evaluarea obezitatii se masoara: indicele de masa corporala (IMC) si circumferinta abdominala (CA). IMC se calculeaza astfel= greutate corporala (kg)/inaltime2 (m).

Circumferinta abdominala ne ajuta la diagnosticarea obezitatii de tip abdominal si evalueaza riscul cardio-vascular al persoanei respective. Exista persoane cu greutate corporala normala, dar care au grasime dispusa abdominal –  „au burta”. Acestea au un risc crescut de a dezvolta diabet zaharat de tip 2, boli de inima, hipertensiune arteriala.

Frecventa cu care intalnim persoane cu exces de greutate variaza cu varsta. In lume, cel mai des este intalnita la femei. Nu degeaba bunicile sunt prezentate in cartile de povesti sau reclame ca femei  grasute. De asemenea, intotdeauna bunicile ne vor dori si ne vor gati multe bunatati- sa fim  „grasi si frumosi”. Din pacate, dintr-o astfel de grija exagerata, intalnim tot mai des copii obezi.  Obiceiul de a lua masa in oras a crescut semnificativ in ultimii ani. Din pacate cele mai aglomerate locuri de servit masa sunt cele de tip fast-food. Intr-un  studiu observational american pe populatia tanara, cu varste intre 18-30 de ani,  inceput in anul 1984, cu urmarire pana in 2001 (CARDIA) s-a aratat ca frecventa consumului de alimente de la fast-food este direct asociata cu cresterea in greutate.

Cauze ale obezitatii

In afara de consumul exagerat fata de necesarul fiecaruia, sedentarismul este responsabil la randul lui de obezitate. Stam la televizor- familia impreuna si privim un film sau o emisiune alaturi de un castron mare de floricele de porumb si bem cel mai adesea un suc acidulat sau bere-fiecare in functie de varsta. Activitatile copiilor la calculator  (incepand cu temele si terminand cu jocurile) ne impiedica sa mai iesim din casa, pentru alergat, pentru fotbal cu prietenii in cartier sau, pur si simplu, pentru o plimbare. Adultii recunosc anumite momente din viata care au favorizat cresterea in greutate: sarcina, menopauza, in cazul femeilor, stres-ul, schimbarea locului de munca, schimbarea domiciliului, divortul. Sunt si alti factori care pot determina obezitate: bolile endocrine, unele medicamente, bolile genetice. Pentru aceste boli in urma  consultatiei de specialitate pacientul este investigat suplimentar.

Riscurile obezitatii

Pacientul supraponderal sau cel obez este predispus aparitiei bolilor cardiace, pulmonare, a diabetului zaharat de tip 2, boli ale articulatiilor, probleme legate de infertilitate.

Nutritia este un important factor de risc pe care il puteti modifica pentru a preveni aparitia bolilor cronice. O alimentatie echilibrata este primul pas ce trebuie luat in calcul in cadrul prevenirii acestora. Practic este ceea ce putem face noi cu un efort mai mic sau mai mare- inainte de a fi bolnavi. Astfel, de exemplu, se poate observa locul principal pe care il joaca hipertensiunea arteriala, pentru care un important factor de risc este consumul exagerat de sare. De asemenea, aportul caloric dezechilibrat, mai mare decat nevoile organismului, duce in mod direct la cresterea  greutatii  corporale.

Alte întrebări interesante