Matematică, întrebare adresată de ValentinaAndrei1989, 8 ani în urmă

Va rog sa ma ajutati. Vreau sa imi confirmati raspunsul la urmatoarea problema: transforma in inmultire 3+3+3+3+3. Copilul meu a facut tema si a fost mustrat pe motiv ca e gresit. Raspunsul lui a fost 3+3+3+3+3=3×5. invatatoarea l-a corectat si i-a scris 3+3+3+3+3=5×3. ​


Damaya: nu vad nici o greseala, 3 se repeta de 5 ori
fie ca e scris 3*5 sau 5*3 e aceeasi chestie
adresaana: Dna. invățătoare are dreptate în contextul lecției predate la clasă. Așa se predă înmulțirea. Noi, adulții, știm despre comutativitate. Elevii respectivi încă nu. Elevii trebuie să numere de câte ori se repetă numărul și se scrie „de câte ori” x „numărul”.
ValentinaAndrei1989: Nu e mai simplu sa scrie numarul inmultit cu de cate ori se repeta? Cel putin eu asa am invatat. Eu si multi altii. De ce trebuiesc complicate asa? Copilul este derutat
adresaana: Asta nu putem rezolva noi aici... Așa au considerat autorii de manuale, de programă școlară... știți vorba aia, „ca la noi la nimenea” :D.
pav38: Daca un copil de clasa a II a învață azi înmulțirea, poate învață tot azi si proprietățile înmulțirii, Asociativitate, Comutativitate, Element neutru ......?? Nici nu cred ca le poate pronunța bine :) Zic si eu
ValentinaAndrei1989: Si cand v-a descoperi ca 3×5=3+3+3+3+3, o sa trebuiasca sa ii explic de ce 3+3+3+3+3=5×3! Ca asa vrea x de la editura :))) . Pav38, o sa ramai surprins, dar chiar le pronunta!
pav38: NU trebuie să îi explicați dvs. CI profesorul ce ii PREDĂ LA CLASĂ. Ca persoana ce am fost prin ceva concursuri de matematică va zic că, au fost situații când nu mi-au fost luate în considerare metode de rezolvare deoarece erau peste nivelul clasei în care eram (la momentul respectiv).
ValentinaAndrei1989: Pai asta e problema, vedeti? De luni au inceput a aceste calcule, dar eu am lucrat cu el din clasa 1 . De aceea zic ca este derutat, mu ma asteptam sa fie astfel de schimbari cu manualele astea. Practic tot ce am lucrat cu el e egal cu 0, mai putin faptul ca stie tabla inmultirii
adresaana: M-am uitat acum pe manualul vechi, comunist, și să știți că tot așa era prezentat, la adunare repetată. Îl găsiți pe internet, vedeți pagina 87. Ce-i drept, cu vreo câteva pagini mai devreme deja se predase comutativitatea după ce înmulțirea se explicase prin produsul mulțimilor :).
pav38: Prima dată se învață înmulțirea ( sunt fise pe internet pt clasa a II a, exact cum am explicat invatatorul la clasă). Apoi se învață despre comutativitatea, asociativitatea.... Toate au un fir logic. Punem caii înainte căruței, nu căruța înaintea cailor ". Dpdv al rezultatului rezolvarea copilului nu este greșită, dar din dpdv a metodei ce i-a fost predată de învățător până în prezent e greșit.

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de pav38
4

Răspuns:

Explicație pas cu pas:

3 + 3 + 3 + 3 + 3 = 5 × 3 = 15

Nu știu pentru ce vârsta este problema (bănuiesc ca este pentru învățământul primar), dar trebuie sa gândim la nivelul cunoștințelor predate la clasa. Proprietatea COMUTATIVITATI înmulțirii se învață mai tarziu (clasa a IV a sau clasa a V a).  

3 + 3 + 3 + 3 + 3 = avem cinci de 3, iar rezultatul vine 5 × 3 = 15


ValentinaAndrei1989: Sigur nu este 3 de 5 ori? Adica 3×5? Eu stiu ca asa am invatat! Pt 5×3 stiam ca rezultatul este 5+5+5
pav38: numărăm câți te trei avem și scriem
pav38: vedeți în caiet ce are predat ? sau în manual. sunt învățători/profesori ce sancționează elevii daca nu rezolva conform vârstei lor
ValentinaAndrei1989: Ideea era ca am cerut parerea mai multor profesori de matematica si mi-au at dreptate. Nu inteleg care e greseala copilului? Raspunsul corect este 3+3+3+3+3=3×5 iar 5+5+5=5×3. Manualul ii da dreptate invatatoarei. Eu nu accept!!! Mai ales ca invatatoare scrie "M-ai intreaba" in loc de "Mai intreaba"
pav38: doamna este diferențiată între învățător și profesor. invatatorul nu este profesor sau invers profesorul nu este învățător. Din experiență va zic că rezolvarea trebuie să fie aferentă vârstei elevului și conform materiei predate. La gimnaziu se întâlnesc frecvent astfel de situații. La nivelul clasei a 5 a o problemă se rezolvă printr-o metodă, aceași problema la clasa a 7 a se rezolvă diferit, iar la a 8 a diferit.
pav38: Eu v-am zis opinia mea. Dumneavoastră veți decide ce veți face.
pav38: *diferență
Alte întrebări interesante