Studii sociale, întrebare adresată de fruzsinasoos9519, 8 ani în urmă

va rog să-mi ajutați-ma Pleaseeeee

TREBUIE SĂ SCRIU UN ESEU despre:
Importanta economiei in viata noastra​

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de alyssamaria2
0

Bunăstarea nu este uşor de definit sau de măsurat. Mulţi dintre noi am menţiona ca factori care contribuie la bunăstarea noastră starea bună de sănătate, familia şi prietenii, securitatea personală, traiul într-un mediu plăcut şi sănătos, satisfacţia la locul de muncă, un venit care să asigure un nivel de trai decent.  Deşi pot varia de la o persoană la alta, preocupările de ordin economic – un loc de muncă, un venit decent, condiţii bune de muncă – au un rol important în bunăstarea noastră. Considerente precum siguranţa locului de muncă sau şomajul devin deosebit de importante în perioade de criză economică şi pot afecta moralul şi bunăstarea societăţii în ansamblu.   Este evident că avem nevoie de o economie funcţională care să ne ofere nu doar produsele şi serviciile de care avem nevoie, ci şi locuri de muncă şi venituri care să ne asigure un anumit nivel de trai.

O economie funcţională depinde, printre altele, de fluxul neîntrerupt de resurse naturale şi materiale, precum cheresteaua, apa, recoltele, peştele, energia şi mineralele. Întreruperea aprovizionării cu materiale-cheie poate determina efectiv stagnarea sectoarelor dependente şi poate obliga companiile să disponibilizeze lucrători sau să înceteze să furnizeze anumite produse şi servicii.   Un flux neîntrerupt înseamnă să putem extrage atât de mult cât dorim. Dar chiar putem proceda astfel în realitate? Sau, dacă procedăm astfel, care este impactul asupra mediului? Cât de mult putem, den fapt, să extragem fără a cauza prejudicii mediului?

Acest ritm de extracţie şi modul în care utilizăm resursele reduc în realitate capacitatea planetei noastre de a ne susţine. Să privim, de exemplu, stocurile de peşte. Pescuitul excesiv, poluarea şi schimbările climatice au afectat grav stocurile de peşte la nivel global. Numeroase comunităţi din regiunile de coastă care depindeau înainte de pescuit au fost nevoite să investească în alte sectoare, precum turismul. Cele care nu au reuşit să îşi diversifice economia se confruntă cu dificultăţi.

În fapt, activităţile noastre economice cauzează o mare diversitate de impacturi sociale şi asupra mediului. Poluarea atmosferică, acidificarea ecosistemelor, pierderea biodiversităţii şi schimbările climatice sunt toate probleme de mediu care ne afectează grav bunăstarea.

Pentru a conserva mediul şi a continua să ne bucurăm de beneficiile pe care ni le oferă, trebuie să reducem cantitatea de materiale pe care le extragem. În acest sens, este necesar să schimbăm modul în care producem bunuri şi servicii şi în care consumăm resurse materiale. Pe scurt, trebuie să ecologizăm economia.  Deşi termenul are mai multe definiţii, „economia ecologică" se referă, în general, la o economie în care toate alegerile în materie de producţie şi consum se fac având în vedere bunăstarea societăţii şi sănătatea globală a mediului. În termeni mai tehnici, este o economie în care societatea utilizează resursele în mod eficient, sporind bunăstarea oamenilor în cadrul unei societăţi favorabile incluziunii şi păstrând, în acelaşi timp, sistemele naturale care ne susţin.

Consumatorul şi producătorul sunt actori la fel de importanţi în ecologizarea economiei noastre. Procesul de producţie este condus în aşa fel încât să livreze ceea ce doresc consumatorii. Însă întrebarea este dacă noi dorim să deţinem mai multe produse de consum sau dorim doar serviciile pe care le oferă produsele.

Din ce în ce mai multe companii adoptă abordări de afaceri cunoscute sub termenul de „consum în colaborare". Această practică le permite consumatorilor să îşi satisfacă nevoile mai degrabă prin închiriere, sisteme bazate pe serviciile pe care le oferă produsele şi prin acorduri de folosire în comun decât prin achiziţii. Aceasta ar putea necesita o nouă gândire a marketingului şi proiectării produselor – cu un accent diminuat pe vânzări şi un accent mai pronunţat pe obţinerea unor produse durabile şi care pot fi reparate.  Datorită internetului şi platformelor de socializare, aceste produse şi servicii în sistemul de consum în colaborare sunt mai uşor de găsit şi de utilizat. De asemenea, nu este necesar să se limiteze la împrumutul de unelte de la vecini, rezervarea unui autoturism printr-un program de folosire în comun sau contractele de leasing pentru dispozitive electronice. În unele ţări ale UE, există şi aşa-numitele „biblioteci" de haine, de unde utilizatori pot împrumuta articole vestimentare.  Orice măsură de reducere a ratei de extracţie de materii noi şi a cantităţii de deşeuri, inclusiv stimularea productivităţii resurselor, a reciclării şi a reutilizării, diminuează presiunile asupra mediului şi sporeşte capacitatea ecosistemelor noastre de a ne oferi ceea ce avem nevoie. Cu cât mediul este mai sănătos, cu atât bunăstarea şi sănătatea noastră se vor îmbunătăţi la rândul lor.

Alte întrebări interesante