Geografie, întrebare adresată de sinnerdenis097, 8 ani în urmă

Va rog sa-mi dati un referat despre Muntii Balcani

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de Firney
2

Munții Balcani

Balcani este o denumire istorică și geografică folosită pentru a descrie Europa de Sud-Est. Regiunea are aproximativ 550.000 km² și o populație de circa 53 de milioane de oameni.

Numele regiunii provine de la Munții Balcani, care încep din răsăritul Serbiei și travesează centrul Bulgariei.

Peninsula Balcanică (aşa cum este definită de linia Dunăre-Sava-Kupa)

Prima delimitare cu precizie a ariei balcanice aparţine şcolii germane de geografie, prin reprezentantul său Karl Kaser, care stabileşte drept graniţe ale acestui spaţiu Munţii Carpaţi la nord, Marea Egee la sud, Marile lonica şi Adriatica în vest şi partea europeană a Turciei în est. Aria ar cuprinde următoarele state: Slovacia, Ungaria, România (partea sudică), ţările din fosta lugoslavie, Albania, Grecia, Bulgaria şi porţiunea europeană a Turciei. Există însă şi o graniţa de nord tradiţională din punct de vedere geografic, care s-ar întinde de la golful Trieste până la râurile Sava şi Dunăre.

Peninsula Balcanică prezintă o serie de caracteristici de natura geopolitică prin care se diferenţiază de restul zonei de sud-est a Europei: o mare heterogenitate culturală, etnica şi confesionala (de exemplu, pe teritoriul Bosniei-Herţegovina se întâlnesc ortodoxismul, catolicismul şi islamismul, toate coroborate şi cu sistemele de valori conceptuale şi modurile de viaţă pe care le impun adepţilor), fragmentare politice pronunţată (pe o suprafaţă de cca. 40.000 km2 există 13 unităţi politico-teritoriale, Însumându-le atât pe cele recunoscute, cât şi pe cele nerecunoscute oficial), o dezvoltare economică scăzută comparativ cu vestul, centrul său nordul continentului, o poziţie remarcabilă de tranzit (face legătura între bazinul Mediteranei şi Orientul Apropiat, prin ruta maritimă Marea Mediterana-Marea Egee-Marea Marmara-Marea Neagră) şi faptul că de multe ori de-a lungul timpului a fost văzută mai mult ca un „obiect" în cadrul jocului pentru supremaţie al mărilor puteri politice şi econornice ale lumii 1. Caracteristica specială a Balcanilor ține de istoria zbuciumată și adeseori violentă a zonei precum și de relieful muntos. Regiunea a fost de-a lungul timpurilor la frontiera marilor imperii, fiind teatrul a numeroase războaie, invazii, cuceriri, revolte, confruntări între imperii, din timpul Imperiului Roman și până la ultimele Războaie din Iugoslavia. Tendințele manifestate în zonă pentru împărțirea în entități politice și militare rivale au dus la consacrarea termenului de "balcanizare", care sugerează violența, rivalitatea religioasă, confruntările etnice.

Toate aceste elemente au generat, de secole, conflicte mai mari sau mai mici, cu diverse mize, intre statele balcanice, fiecare dintre ele întorcându-se împotriva a cel puţin una din ţările vecine. Din lista acestor conflicte amintim următoarele:

• Turcia şi Grecia resimt în prezent tensiuni care au apărut încă din secolul al XlV-lea şi care acum se manifestă prin aspiraţia Turciei de a controla estul Mării Egee, precum şi Cipru;

Alte întrebări interesante