Va rog sa mi explicați și mie de unde au rezultat toate aceste nr. Și de ce nu are punctulete? Etapele exercitiuilui. Dau 7 pct și coroană în schimbul unui răspuns cu explicații pas cu pas.
Răspunsuri la întrebare
Orice element are un Z(numar atomic,reprezentat de numarul de electroni=numarul de protoni) si A(numar de masa, reprezentat de numarul de protoni+numarul de electroni). Acel 20 de la calciu este Z-ul lui, adica numarul de electroni,cu care faci configuratia electronica. Electronii se repartizeaza pe straturi,substratuei si oribitali. Straturile sunt
K(sau 1, cu 2 electroni) L(sau 2,cu 6 electroni șamd). Substraturile sunt s(ocupat cu maximum 2 electroni), p(6electroni),d(10electroni) si f(14electroni). Un substrat este format din orbitali, iar un orbital poate fii ocupat de doi electroni. Daca un orbital este ocupat de maxim doi electroni, asta inseamna ca substartul s va avea un orbital de tip s, substratul p va avea trei orbitali de tip p, substratul d va avea 5 orbitali. Pentru stratul 1 vom avea un substrat-1s2(doiul ala e deasupra lui s) pentru stratul doi avem doua substraturi-2s2 2p6( 2 si 6 deasupra) stratul 3 -3s2 3d10(....). Comform legii lui Pauli nu te duci prima data in orbitalul d(aici nici eu nu prea inteleg de ce) dar retine ca ordinea e 1s2 2s2 2p6 3s2 3p6 4s2 ( eu retin dupa regula: trebuia d, dar intai completez s). Daca numeri electronii de mai sus, sunt 20. Sa zicem ca aveam 21 electroni: 1s2 2s2 2p6 3s2 3p6 4s2 3d1. Calciul ala cu 2+ se numeste ion pozitiv( sau cation) pentru ca metalele tind sa cedeze electroni pentru a ajunge la configuratii electronice mai stabile( de preferat octet-adica 8 electroni pe ultimul strat, sau sa nu aiba cativa electroni stand de capul lor singuri pe un strat. In cazul nostru, calciul are 2 electroni singuri pe stratul 4, asa ca ii cedeaza ( + in chimie inseamna lipsa), ajungand la configuratia mai stabila 1s2 2s2 2p6 3s2 3p6( 8 electroni pe ultimul strat,vezi?) Sper ca intelegi, sau sper ca am explicat destul de bine. Ma dor degetele de la scris.