Limba română, întrebare adresată de Francesca221, 9 ani în urmă

Va rog, sa raspundeti repede! ❤

Anexe:

GabrielPop0811: care text
Francesca221: <> , de George Calinescu
Francesca221: Enigma Otiliei*
GabrielPop0811: acela care este precizat in ex
Francesca221: Da , pers.mas. este Felix, cred
GabrielPop0811: ce se zice despre el
Francesca221: stai asa sa pun o poza ca intrebare ca sa vezi textul .

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de Utilizator anonim
35
Caracterizarea lui Felix Sima
Este personajul principal masculin al romanului"Enigma Otiliei" ,scris de George Călinescu.
Întreaga acțiune a romanului este prezentată din perspectiva acestui personaj.Romanul este un bildungsroman întrucât înfățișează procesul de maturizare al tânărului,de la terminarea liceului până la momentul în care se bucură de realizări importante,atât în planul carierei,cât si in cel al familiei.
Portretul fizic de la începutul romanului devine un mijloc de caracterizare morală prin detaliile care trimit la aspectele definitorii ale copilului său interior,astfel,ținuta sobră,este purtată cu eleganță și îi accentuează caracterul hotărât,puternic.Aspectul chipului său "fața... juvenilă... aproape feminină.." sugerează inocența si tinerețea acestuia,iar vârsta de graniță dintre copilărie și maturitate asigură farmecul personajului.
După plecarea Otiliei,care era un mijloc de sprijin,protecție si de orientare in cursul primei etape a dezvoltării acestuia,se vede nevoit să se confrunte cu caracterele urâte,fără însă a se lăsa contaminat de către acestea.
Otilia este prima sa experiență feminină pe care însă nu o înțelege și îl tulbură.Pe Pascalopol îl urăște într-un fel datorită relației apropiate pe care o are cu Otilia,îi poartă gelozie și,în acelaș timp,îl admiră pentru faptul că reușește să o sprijine și să o binedispună pe Otilia.Îl respectă și își face griji pentru sănătatea lui moș Costache,deși acesta nu îi oferă banii cuveniți.Dintre carieră și dragoste,Felix alege cariera ca o prioritate și de aceea pierde relația cu Otilia pe care o va înlocui mai târziu cu o căsătorie avantajoasă.
Astfel,observăm faptul că,deși la începutul romanului Felix nu se înscrie în urâtul acestei societăți,mediul își lasă amprenta și asupra destinului său,interesul profesional și cel de a evolua pe scara socială fiind definitorii în alegerile pe care le face.
Alte întrebări interesante