Limba română, întrebare adresată de gabynebunul53, 9 ani în urmă

Va rog spunetimi si mie semnificatia titlului "Zapa saruta intinderile"


CamiLovelace: incearca asta...titlul prezinta un peisaj inghetat, tot acoperit de nea "Pana departe sub dealuri" Sugereaza dominatia zapezii,care se intinde cat vezi cu ochii, ca si cum ar "saruta intinderile". Peisajul vazut prin ochii eului liric pare nemaipomenit, acesta amintindu-si de vremea copilariei, cand ii era frica sa auda "urletele pustii ale lupilor" in tabloul acoperit de zapada.
gabynebunul53: Mersi
CamiLovelace: cu placere
iooanna04: Zapada cade din cer(ninge) si ajunge pe pamnat(intinderile fiind campiile) aceasta se lasa usor pe pamantul umed (sarutandu-l)

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de alleh2011
3
  Titlul poeziei, o cheie de interpretare, contine o personificare de o expresivitate aparte, trimitand in mod direct, la ideea unui nou inceput de iarna, in care zapada copleseste cu albul ei pamantul.
  Creand un orizont de asteptare, titlul anticipeaza ideea poetica, cea a descoperirii sinelui in relatia eu-timp si faptul ca poezia este un pastel cu note de meditatie poetica.
  Eul liric, prezență explicita in text, prezinta sentimentul asteptarii ninsorii care e altfel acum decat in copilarie, cand inocenta facea ca imaginatia sa prinda aripi.
  Ultima strofa, asaza in antiteza un peisaj amortit, coplesit de alb si o trecere continua, nemiloasa a timpului, care nu lasa urme pe zapada, ci in sufletul omului.
  Astfel, titlul expresiv este in consonanta cu textul ale carui semnificatii le decodeaza si le anticipeaza.
Alte întrebări interesante