Limba română, întrebare adresată de mariaioana38, 8 ani în urmă

va rog super mult, dati mi povestirea textului “tren de placere” de i.l. caragiale dau coroana va roooog!!!!!!!

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de Beatrice1204
4

Soții Georgescu s-au hotărât să plece la Sinaia, însă pentru că îi promiseseră micuțului lor băiat să îl ducă și pe el, s-au văzut nevoiți să îl ia și pe acesta, dar și pe gramamà fără de care puiul Ionel nu concepe să stea. Femeile se gătesc de plecare, Mița Georgescu îmbrăcându-se cu grijă, cochet, iar cucoana Anica în haine negre de doliu. Cel mai atent este îmbrăcat Ionel, copilul de numai cinci ani, primind un costum de ofițeri de vânători, dotat cu sabie și tot tacâmul.  

Deoarece s-au întins cam mult cu pregătirile, domnul Georgescu se impacientează că gramamà va pierde trenul. El o grăbește, atrăgându-i atenția că trebuie să ia tramvaiul spre gară și că nu mai are prea mult timp la dispoziție. El, soția sa și copilul, în schimb, iau o birjă la gară, stabilind înainte de a se despărți de coana Anica, să se întâlnească în salonul de clasa I. Birja este rapidă, însă tramvaiul nu, iar gramamà ajunge gâfâind, chiar în ultimele minute. Deși dl. Georgescu luase bilete la clasa I pentru dânsul și soția sa, soacrei sale i-a dat bănuți doar de un bilet dus-întors la clasa a III-a. Cei patru se despart având un plan foarte clar despre ce trebuie să facă fiecare, odată ajunși la Sinaia: dl. Georgescu și Mița, împreună cu micul Ionel urmează a-și rezerva o cameră la Regal, în timp ce coana Anica se va caza la o vilă mai modestă, aproape de gară.

După ce coboară în Sinaia, soții Georgescu se îndreaptă spre parc, iar coana Anica merge să își găsească o cameră la Mazăre. Văzând că s-a înserat și copilului fiindu-i foame, dl. Georgescu pleacă în căutarea soacrei, pentru a lua coșul cu merinde lăsat în grija ei. Cu micul ofițer după el, dl. Georgescu străbate orașul nereușind să o găsească pe gramamà, deoarece nici la Mazăre, nici la Manolescu, nici la Voinea, femeia nu a găsit o cameră liberă. Dl. Georgescu merge pe urmele ei, fiind, însă, mereu cu un pas în spate. Obosit, se întoarce în parc, unde o lăsase pe soția sa, însă nu o mai găsește nici pe aceasta. Îl așază pe Ionel pe bancă încercând să o găsească, însă după puțin timp descoperă că și acesta a dispărut. De la un bărbat așezat pe o altă bancă, află că Ionel a plecat cu mama sa în căutarea bunicii. Amețit, dl. Georgescu trece din nou pe la toate pensiunile pe la care mai trecuse, de data aceasta pe urmele soției sale. Află de la un cunoscut pe care îl întâlnește întâmplător, pe stradă, că soția sa îl așteaptă în parc. Se îndreaptă întracolo, însă o întâlnește nu pe nevasta sa, ci pe coana Anica. De la ea află că în cele din urmă a găsit cazare, împreună cu Mița, la Măndica Vasilescu, loc în care copilul deja doarme.

Pornesc astfel, în căutarea doamnei Georgescu pe care o credeau a fi la Oppler. Ea nu este de găsit nici acolo, nici la Măndica, cei doi aflând că Mița a plecat la Sfânta Ana cu o trupă de petrecăreți, printre care și locotenentul Mișu, fratele doamnei Vasilescu. Coana Anica insistă ca și ginerele ei să se alăture petrecăreților, însă el refuză categoric. Furios și obosit, bărbatul cere coșul cu mâncare, iar cei doi se pun să mănânce și se duc la culcare. Abia spre dimineață trupa se întoarce, însă nu de la Sfânta Ana, ci de la Urlătoare, numai bine că dl. Georgescu nu s-a dus după ei, pentru că iar nu i-ar fi nimerit. Petrecerea și compania locotenentului Mișu îi rămân întipărite în memorie Miței, aceasta suspinând în dormitorul ei din București, după timpul petrecut la Sinaia.


mariaioana38: multumesc super mult!!
Alte întrebări interesante