Ed. muzicală, întrebare adresată de danpascaru0, 8 ani în urmă

Vă rog, un eseu despre un instrument muzical de suflat din evul mdiu!​

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de Profesionist24
0

Răspuns:

Trompeta este un instrument muzical de suflat alcătuit dintr-un tub de alamă îndoit de două ori care se termină la un capăt cu o deschizătură în formă de pâlnie. Trompeta este cel mai vechi instrument muzical datând de la 1500 î.Hr. Încă din secolul al XV-lea au fost construite în principal din alamă, de obicei, îndoite de două ori într-o formă alungită, rotunjită.

Trompeta de argint și surdina de lemn din mormântul lui Tutankhamon

Trompeta de metal este cunoscută din Egiptul Antic, acum aproximativ 4000 de ani. Cele mai vechi exemplare care există sunt cele două trompete descoperite în mormântul faraonului Tutankhamon. Aceste trompete străvechi se deosebeau cu mult de trompetele din ziua de azi.

Cuvântul românesc "trompeta" derivă dintr-un cuvânt vechi frantuzesc "trompe" care se referă la trompa unui elefant. Trompetele primitive se asemănau într-adevar cu o trompă de elefant. Dramaturgul grec Eschil (525-456 î.e.n.) a definit sunetul trompetei drept "penetrant". Folosirea acesteia se limita la război, ocazii festive sau funerarii, întreceri sportive si alte evenimente publice.

Deși in Israel trompetele erau folosite pentru semnale militare, acestea asigurau și muzica la templu. Pentru a produce din argint aceste instrumente de înaltă calitate erau folosiți meșteșugari iscusiti. În templu, trompeții cântau la unison. Așadar, trompetele folosite in Israel nu erau necidecum necizelate, nici in ceea ce privește forma, nici in ceea ce privește sunetul. Cu toate acestea, asemenea trompetelor folosite de popoarele dimprejur, ele nu puteau produce decât un numar limitat de note. Pentru a imbogați gama de tonuri a trompetei trebuiau modificate forma si lungimea ei. Pentru început i s-a dat o lungime mai mare, considerând că acest lucru ii va crește repertoriul de note. O trompetă medievală, numită "Busine" masura, pe cat se poate de ciudat, 1.80m. De aceea, pentru o mânuire cat mai ușoară, în secolul XIV i s-a dat forma de S. Un secol mai tarziu i s-a adăugat o buclă alungită cu trei ramificații paralele. Noua trompetă putea produce mai multe sunete însa numai în registrul acut. În cele din urmă, trompetei i s-au adăugat tuburi suplimentare de schimb. Tuburile au coborât tonalitatea trompetei de la nota fa la si bemol.

 In concluzie, trompeta este un instrument important in istoria muzicii!

Alte întrebări interesante