Limba română, întrebare adresată de vadimadomnita, 9 ani în urmă

va rog un referat: Originea limbii romine Dau coroana

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de delicata69oy9onf
3
Poporul roman s-a format in spatiul Carpato-Dunareano-Pontic, printr-un proces complex de colonizare si romaniazare.

Elementele fundamentale ale etnogenezei poprului roman sunt:
• elementul autohton dac
• elementul roman, adus de cuceritorii Daciei

Dupa al doilea razboi daco-roman, terminat cu infrangerea dacilor, cuceritorii au ocupat o mare parte din Dacia, transformand-o in provincie romana. Cuceritorii, ca si in alte parti, au adus aici numeroase legiuni, negustori, agricultori din diverse provincii al Imperiului Roman; deci au colonizat Dacia. Important este faptul ca romanii au adus si au impus in Dacia modul de viata al romanilor, civilizatia si cultura lor.

Bastinasii (autohtonii) au deprins treptat obiceiurile si modul de viata al romanilor, impletind elemente no 

i, cu propria lor civilizatie si cultura. Pentru ca institutiile de baza –scoala, armata, etc.– se faceau in latineste, dacii au fost obligati sa invete limba cuceritorilor. Ei au invatat latina vulgara, vorbita de colonistii romani.

Peste tot –Spania, Portugalia, Franta– romanii si-au impus limba popoarelor cucerite, silindu-le sa se romanizeze. Acest proces de deprindere cu civilizatia, cultura si limba romanilor se numeste romanizare si a durat in jur de 100-150 ani.

Unii cercetatori sustin ca romanizarea Daciei a inceput inainte de cucerirea Daciei de catre romani prin legaturile pe care autohtonii le aveau cu soldatii, negustorii romani. Din limba autohtonilor s-au pastrat cuvinte putine, in jur de 100. Printre acestea sunt o serie de toponime, –Arges, Buzau, Cris, Dunare, Jiu, Mures, Olt, Prut, Siret, Timis– cuvinte folosite: brad, barza, brusture, mazare, mos, vierzuie, tap, s.a.

Datorita legaturilor cu slavii si a raspanidirea limbii slavone s-a ajuns la situatia ca limba romana, de origine latina, sa fie scrisa cu literele cirilice. in vorbire s-a folosit limba romana. Din limba slavona au patruns in limba romana cuvinte ca baba, gat, gol, slobod, a trai, voinic, vorba, lene, munca, a vorbi, undita, obraz si unele toponime ca Bistrita.

Aici gasesti restul http://articole.famouswhy.ro/referat_despre_originea_limbii_romane/

vadimadomnita: multumesc
vadimadomnita: noapte buna
delicata69oy9onf: nb vezi ca ai un link jos de tot pt restul ref.. nu te lasa sa scri mai mult
Alte întrebări interesante