Chimie, întrebare adresată de sargusandu, 9 ani în urmă

Vă rog urgent ajutațimă .
Comparați metodele de obținere a acidului carbonic cu cele de obținere a acidului silicic . Cum acționează ei asupra indicatorilor? Ce tărie au acești acizi?

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de ajutorrrrrrr
21

Acidul silicic este compus din oxigen și siliciu având formula chimică SiO2 · n H2O, fiind numit frecvent bioxid de siliciu. Având variantele:

acidul ortosilicic Si(OH)4 / H4SiO4 un acid foarte slabacidul ortobisilicic H2Si2O7acidul metasilicic H6SiO3

In natură apare acidul silicic sub formă de silicați ca schelete de susținere a rețelei structurii atomice, în oraganismul plantelor și animalelor. In apa mărilor formează de exemplu scheletul diatomeelor și radiolarilor, ca și la plante mai ales din specia Equisetum.

Sedimentele din miocen (periodă geologică din neogen care a fost în urmă cu 5 până la 23 milioane de ani) conțin între 70 - 93 % bioxid de siliciu (SiO2), apă între 3 - 12 % și urme de oxizi metalici.

Acidul silicic apare și în ape subterane, unde ajunge prin apele de infiltrație. Pe când apa potabilă are un conținut mai redus în acid silicic.




















Acidul carbonic are formula H2CO3 și este unul dintre cei mai slabi acizi anorganici, care rezultă din reacția dioxidului de carbon cu apa. Sărurile acidului sunt numite carbonați. Din punct de vedere tehnic, importanță mai mare o reprezintă formele polimerizate numite policarbonați.

Dioxidul de carbon CO2 este solubil în apă cu formare de acid carbonic:

{\displaystyle \mathrm {1)\ CO_{2}+H_{2}O\ \rightleftharpoons \ H_{2}CO_{3}} }

Gazul CO2 este numit greșit uneori ca acid carbonic; în biochimie conținutul dizolvat de CO2 în apă joacă un rol important în reacția acido-bazică a sângelui.

Alte întrebări interesante