Istorie, întrebare adresată de patrisiabulhac9663, 7 ani în urmă

va rog urgent! exprimati opinia cu referire la dilema Regimului fanariot-perioada de progres sau regres. da 2 argumente​

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de caramanion2005
1

Regimul fanariot din Țările Române a fost o perioadă controversată din punct de vedere istoric, iar existența sa a generat o dilemă în ceea ce privește perioada de progres sau regres. În opinia mea, acest regim a adus atât progres, cât și regres, dar în general ar trebui să fie privit mai degrabă ca un regim de tranziție.

Primul argument în favoarea perioadei de progres este reprezentat de faptul că Regimul fanariot a adus o serie de reforme importante în domeniul administrativ și fiscal, îmbunătățind astfel funcționarea statului. De asemenea, au fost aduse îmbunătățiri semnificative în domeniul educației și culturii, care au dus la dezvoltarea unor școli și universități. Astfel, în această perioadă au fost înființate primele universități din Țările Române, precum și alte instituții culturale importante.

Pe de altă parte, un alt argument în favoarea perioadei de regres este reprezentat de faptul că Regimul fanariot a adus corupția și clientelismul la un nivel fără precedent în istoria Țărilor Române. Aceasta a dus la o stare de instabilitate și la o serie de abuzuri și nedreptăți împotriva populației locale, care a dus la o creștere a nemulțumirilor și a mișcărilor de rezistență împotriva regimului.

În concluzie, Regimul fanariot a fost o perioadă complexă din istoria Țărilor Române, care a adus atât progres, cât și regres. În general, ar trebui să fie privit mai degrabă ca un regim de tranziție, care a pregătit terenul pentru schimbări majore care aveau să aibă loc în perioada următoare

Alte întrebări interesante