Va rog urgent! Nu trebuie sa fie lungi
Un referat despre reciclare metalelor
Un referat despre reciclare hartiei
Un referat despre reciclare sticlei
Un referat despre reciclare cauciucurilor
Răspunsuri la întrebare
acesta este un referat despre reciclarea hartiei:
Hârtia si cartonul se colecteaza de catre agenţii de salubritate separate în containere, de la populatie, agenti economici şi instituţii publice.
Prin colectarea si valorificarea prin reciclare a acestor deşeuri, se reduce semnificativ consumul de lemn pentru producerea hârtiei.
Dintr-o tona de deşeuri de hârtie se pot produce 2500 de caiete şcolare sau 12 300 ziare. Reciclarea hârtiei duce la economisirea a 25% din energia consumată in raport cu hârtia alba, a cca. 90% din apa necesara pentru producerea unui kg. de hartie alba, salveaza copaci (pentru obţinerea unei tone de hartie sunt necesari 5 arbori de cca. 80-100 de ani !).
Principalele tipuri de deseuri din hartie si carton reciclabil: hartie de calitate, hartie mixta, ziare si reviste, carton gofrat. Oportunitati de reutilizare si reciclare
- Principalele utilizari ale hartiei reciclate: substituirea pastei de hartie, realizarea unor produse pentru constructii (peretii din carton cu gips, combustibili obtinuti din desuri).
- Hartia spre deosebire de alte materiale reciclabile, este o inventie din cele mai vechi timpuri ale omului; pe parcurs devenind ieftina si usor de procurat mai ales dupa revolutia industriala, atunci a fost momentul care a facut posibila fabricarea ei pe scara larga.
- Hartia se biodegradeaza mult mai usor decat plasticul, pentru ca este fabricata din celuloza.
-Etapele unei colectari corecte:
- adunarea hartiilor care nu mai pot fi folosite la impachetat sau scris etc.
- strivirea cutiilor de carton pentru a ocupa un spatiu mai mic;
- depozit special amenajat
SPER CĂ TE-AM AJUTAT!!
Răspuns:
Reciclarea hartiei si cartonului
Se poate recicla aproape orice fel de hartie si carton. Tehnologia de reciclare poate elimina cernelurile, agrafele, capsele, cleiul cu care sunt legate cartile, insa nu si uleiul. De aceea, nu se pot recicla hartiile si cartoanele patate de ulei sau de mancare. In plus, nu pot fi reciclate hartiile cerate, plastifiate sau acoperite cu folie de plastic (coperțile revistelor glossy), șervetelele sau alte produse sanitare de hartie folosite.
Cutiile de lapte si de suc se recicleaza separat
O tona de hartie reciclata salveaza de la taiere 17 copaci
Pentru fiecare tona de hartie reciclata se economisesc peste 26 de tone de apa si aproape 1,8 tone de combustibil
Cartonul poate fi reciclat de mai multe ori, dar nu la infinit. De aceea este bine sa evitam ambalajele cat mai mult posibil, fie ele si din hartie.
Reciclarea sticlei
Sticla poate fi reciclata prin topire la infinit, fara a-si pierde proprietatile. De asemenea, costurile de reciclare sunt mai mici decat cele de productie a sticlei din materii prime, economisind astfel energie.
Din sticla colorata nu se poate produce decat sticla de aceeasi culoare. De aceea, sticla incolora este mai valoroasa, caci poate fi refolosita in mai multe scopuri.
Sticla termorezistenta, precum vasele de Jena, nu se recicleaza cu sticla obisnuita, deoarece afecteaza procesul de topire.
Aspectele mentionate reprezinta doar o parte dintre modalitatile si beneficiile reciclarii. Cu cat reciclam mai mult, cu atat dam o mana de ajutor mediului.
Reciclarea cauciucurilor
Obiectivul reciclarii anvelopelor este descompunerea anvelopele folosite, in componentele lor individuale: cauciuc, sarma de otel si textile. Instalatiile dezvoltate de Andritz Mewa pot recupera materiile prime intr-un proces de reciclare in trei etape, care atinge cele mai inalte niveluri de puritate.
Initial anvelopele sunt separate in fragmente mari – tocare primara – apoi o linie de granulare reduce dimensiunea la 4 mm granulatie. Etapa finala este un proces de separare si curatare minutioasa, care asigura standardele de calitate optima produsului final.
O inovatie speciala este prelucrarea/curatarea ulterioara a cauciucului granulat pentru a-l transforma intr-o pulbere de cauciuc ce poate fi procesata direct. In functie de tipul de produs, pana la 60% din cauciucul brut poate fi recuperat.
Reciclarea metalului
Pentru că fabricarea unui produs nou din metal reciclat economiseşte între 74% şi 95% din energia necesară realizării aceluiaşi produs din resurse primare de metal. Reciclarea metalelor, pe lîngă conservarea resurselor naturale, reduce semnificativ cantitatea deşeurilor care ajung la groapa de gunoi.
Pentru a contribui la revalorificarea deşeurilor din metal, fiecare persoană poate stoca separat metalul în propria-i locuinţă. Mai întîi ele se spală de resturile conţinutului, după caz. Este important ca dozele de aluminiu şi cutiile de conserve să fie turtite pentru a mări volumul de metal depozitat şi transportat. Apoi, ele pot fi stocate temporar într-un sac menajer sau cutie, după care pot fi depuse în containerele de colectare a metalului din faţa blocului sau a casei. Aceste containere sînt foarte uşor de recunoscut după însemnele prezente pe ele
sper sa iti fie de ajutor