Biologie, întrebare adresată de annmaria, 8 ani în urmă

va rog va rog!!!! dau coroana!!!!!​

Anexe:

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de AGM98
0

Răspuns:

Hepatita A este o boala transmisibila cauzata de virusul hepatitei A (HAV). Este, de obicei, transmisa persoana-persoana prin calea fecal-orala sau consumul de alimente sau apa contaminate.

.

HEPATITA A - CAUZE

Cauzele hepatitei A

Hepatita A apare in urma contractarii virusului hepatic A. De cele mai multe ori, hepatita se transmite prin alimentele sau apa contaminata, dar si prin contactul direct cu o persoana contaminata. Persoana infectata cu hepatita C elimina virusul hepatic prin materiile fecale. Atunci cand o alta persoana consuma mancare sau apa contaminata cu urme de materii fecale infectate dezvolta hepatita A. Majoritatea infectiilor sunt pasate de la o persoana la alta prin contact direct cu un membru al familiei infectat cu virusul hepatic A.

De asemenea, cei care calatoresc in tarile cu grad crescut de endemicitate in ceea ce priveste hepatita A sunt predispusi infectarii cu virusul hepatic A.

Factori de risc pentru hepatita A

Urmatoarele categorii de persoane prezinta un risc crescut de a se infecta cu virusul hepatitei A (HAV):

Persoanele care au contact direct cu persoane care sufera de hepatita A;

Calatorii in tari cu endemicitate ridicata sau intermediara a infectiei cu HAV;

Membrii gospodariei si alte contacte personale apropiate ale copiilor adoptati care sosesc din tarile cu endemicitate ridicata sau intermediara a hepatitei A.

Complicatiile hepatitei A

Spre deosebire de alte tipuri de hepatite virale, hepatita A nu provoaca leziuni hepatice pe termen lung si nu devine cronica.

In cazuri rare, hepatita A poate provoca o pierdere brusca a functiei hepatice, in special la adultii mai in varsta sau la persoanele cu afectiuni hepatice cronice. Insuficienta hepatica acuta necesita o sedere in spital pentru monitorizare si tratament. Unii oameni cu insuficienta hepatica acuta pot avea nevoie de un transplant de ficat.

HEPATITA A - SIMPTOME

Simptomele hepatitei A

Mai multe simptome pot indica prezenta in organism a virusului hepatic A. Exista insa si situatii in care boala nu se manifesta deloc. De cele mai multe ori insa, bolnavul se simte, dar si arata bolnav. Simptomele sunt mai agresive pe masura ce inaintezi in varsta. Spre exemmplu, hepatita A nu se manifesta prin simptome la copiii mai mici de 6 ani.

Hepatita A are urmatoarele simptome:

Oboseala extrema;

Pierderea apetitului;

Dureri musculare;

Greata si varsaturi;

Febra;

Dureri sau disconfort abdominal, in special in zona ficatului;

Dureri articulare;

Urina inchisa la culoare;

Mancarimi la nivelul pielii;

Icter.

HEPATITA A - TRATAMENT

Diagnosticarea hepatitei A

Diagnosticul de hepatita A se pune cu usurinta in urma realizarii unui set de analize de sange, care confirma prezenta virusului hepatic in organism. Pentru a primi insa diagnosticul, pacientul trebuie sa mearga la medic imediat ce observa prezenta unor simptome ce pot fi atribuite bolilor hepatice.

Medicul va identifica prezenta proteinelor numite anticorpi care apar ca si raspuns imunitar in urma infectarii cu virusul hepatic A. Daca se observa prezenta anticorpilor anti-HVA de tip IgM, atunci infectia este recenta si organismul inca se lupta cu boala. Acesti anticorpi dispar insa intr-un interval de 3-12 luni de la infectare si apoi apar anticorpii anti-HVA de tip IgG, care protejeaza pe viata organismul de virusul hepatic A.

Tratamentul hepatitei A

Nu exista un tratament specific pentru hepatita A. Organismul elimina virusul hepatic pe cont propriu. In cele mai multe cazuri de hepatita A, ficatul se vindeca de la sine in cel mult 6 saptamani.

Odihna. Multi oameni cu infectie cu hepatita A se simt obositi si bolnavi si au mai putina energie.

Evitati consumul de alcool si folositi medicamente cu grija.Ficatul dumneavoastra poate avea dificultati daca luati medicamentelor si beti alcool. Daca aveti hepatita, nu beti alcool. Poate provoca mai multe leziuni hepatice. Discutati cu medicul dumneavoastra despre toate medicamentele pe care le luati, inclusiv medicamentele fara prescriptie medicala.

HEPATITA A - PREVENTIE

Vaccinul impotriva hepatitei A poate preveni infectia cu virusul. Vaccinul este administrat de obicei in doua seturi. Primul vaccin este urmat de un al doilea sase luni mai tarziu.

Explicație:

ai tot ce trebuie,selectezi tu sa iri fie mai usor sa scrii

Alte întrebări interesante