Va rog Va rog
Operații cu fracții ordinare : Adunarea, Scaderea, Inmultirea, Impartirea si ridicarea la putere .
va rogg am nevoie de o explicatie pt fiecare termen va roggg dau fff multe puncte si dau si coroana promit ! si ma si abonez
Răspunsuri la întrebare
Înmulțirea a două fracții ordinare se efectuează astfel: se înmulțesc numărătorii între ei și numitorii între ei. Dacă este posibil rezultatul obținut în urma înmulțirii se simplifică (se obține o FRACȚIE IREDUCTIBILĂ).
PUTERI:
O fracție ordinară se ridică la o putere astfel: se ridică la acea putere atât numărătorul cât și numitorul acelei fracții.
Împărțirea a două fracții ordinare se efectuează astfel: se transformă în înmulțire între prima fracție și a doua fracție inversată.
Pentru a efectua operația de adunare (sau scadere) a fracțiilor cu același numitor, se adună (scad) numărătorii, iar numitorul comun se copiază.
Pentru a efectua operația de adunare (sau scădere) a fracțiilor cu numitori diferiți, vom aduce fracțiile la același numitor.
1. Adunarea și scăderea fracțiilor cu același numitor
Pentru a efectua adunarea (scăderea) fracțiilor cu același numitor, se adună (scad) numărătorii și se copiază numitorul comun (vezi exemplu mai jos).
2.Adunarea și scăderea fracțiilor cu numitori diferiți
Pentru a efectua adunarea (scăderea) fracțiilor cu numitori diferiți, trebuie mai întâi să aducem fracțiile la același numitor. Numitorul comun va fi cel mai mic multiplu comun al numitorilor. Cel mai mic multiplu comun a două numere a și b este cel mai mic număr natural, diferit de zero, care se divide cu numerele a și b.