Limba română, întrebare adresată de Porcdeguinnea, 9 ani în urmă

va rog vreau repede o argumentare la iapa lui voda de mihail sadoveanu


Vybs: A textului?
Porcdeguinnea: da
Andra765: mai ai nevoie deajutor

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de alina154
0
Hanul Ancutei ofera calatorilor bucate si vin,dar si placerea ascultarii unei povesti frumoase.Calatorii se mira de infatisarea ciudata a calului Comisului Ionita.Comisul de la Draganesti le istoreste drumetilor o intamplare din tinerete legata de iapa sa,la care se uitase cu mirare Voda Mihalache Sturza.
Pregatit de plecare comisul vede poposind la han un mare boier.Razesul cinsteste cu boierul si îi povesteste despre necazurile si nedreptatile legate de mostenirea unei bucati de pamant.Judecata nu se incheiase inca.
Rasezul pornise spre Iasi cu documentele pentru ca Voda sa-i faca dreptate.Comisul îi marturiseste in cazul in care Voda nu îi face dreptate el il va pofti pe acesta sa îi pupe iapa nu departe de coada.Boierul rade.Comisul Ionita va ajunge in curand la Iasi.
Ajuns la Curtea Domneasca,razesul este primit de indata de Voda.
Emotionat,comisul cade in genunchi in fata lui Voda.Auzind glasul acestuia si privindu-l,el isi da seama ca boierul de la han fusese chiar Voda.
Domnitorul il asculta,cerceteaza documentele si decide sa-i faca dreptate.La plecare,il intreaba pe comis ce s-ar fi intamplat daca nu-i facea dreptate,iar Ionita ca nu-si ia vorba inapoi si ca iapa este peste drum.Voda face haz si trimite un slujitor sa puna randuiala si sa faca dreptate.
Comisul incheie povestirea afirmand originea calului pintenog cu care venise la han,spunand ca acesta se trage din "Iapa lui Voda".
Sper ca te-am ajutat
Alte întrebări interesante