Chimie, întrebare adresată de DydyEtc, 9 ani în urmă

Va rogg puteti sa ma ajutati, sunt la lectia ecutiile reactiilor chimice si nu stiu cum se rezolva urmatoarele exercitii:
Zn+HCl -->ZnCl₂ + H₂
Ca+H₂O -->Ca(OH)₂ +H₂
CuSO₄+NaOh -->Cu(OH)₂ +Na₂SO₄
Stiu ca trebuie sa le egalez intr-un fel si sa scriu citirea ecuatiei dar nu-mi dau seama cum.


Wari: Uita-te la raspunsul meu !

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de AuroraF
0
Zn+HCl----->ZnCl2+H2
se aplica legea conservarii atomilor [ numarul atomilor de un anumit tip care participa la reactie = cu numarul atomilor din acelasi tip care rezulta din reactie]
la reactie participa un atom de H din reactie rezulta 2 atomi H (potrivit legii conservarii atomilor trebuie sa participe 2atomi H) atunci pui in fata HCl coeficientul 2.
Zn+2HCl--->ZnCl2+H2
Ca + H2O------>Ca(OH)2+H2
la reactie participa 2 atomi H din reactie rezulta 4 atomi H (2in cele doua grupari OH si inca 2 in molecula de hidrogen. Pentru a participa tot 4H punem in fata H2O coeficientul 2 =>  Ca+2H2O--->Ca(OH)2+H2 (pentru O : participa 2 atomi si rezulta 2 atomi)
CuSO4+NaOH---> Cu(OH)2+ Na2SO4
la reactie participa un atom Na din reactie rezulta 2 atomi Na; vom pune in fata NaOH coeficientul 2 ;
CuSO4+2NaOH--->Cu(OH)2+Na2SO4  (acum la reactie participa 2 atomi Na, 6 atomi O  [4 in CuSO4 si 2 in NaOH] si rezulta 2 atomi Na si 6 atomi O [2in Cu(OH)2 si 4 in Na2SO4].
Pentru siguranta vei lua pe rand fiecare fel de atomi de la reactanti si verifici egalitatea cu acelasi fel de atomi din produsii de reactie. Iti trebuie EXERCITIU pentru a invata modul de stabilire a coeficientilor. Odata insusit nu mai ai probleme , garantat !!!!!!
Răspuns de Wari
0
(1)... Zn + 2HCl -\ \textgreater \  ZnCl_{2} +  H_{2}  \\ (2)...Ca+2 H_{2}  O -\ \textgreater \ Ca (OH)_{2} +  H_{2}  \\ (3)... CuS O_{4}  + 2NaOH -\ \textgreater \ Cu (OH)_{2} + Na_{2} S O_{4} .
Se citesc astfel : 
(1) Zinc + Acid clorhidric ----> Clorura de zinc + Hidrogen
(2) Calciu + Apa ----> Hidroxid de calciu + Hidrogen
(3)Sulfat de cupru + Hidroxid de sodiu ----> Hidroxid de cupru + Sulfat de sodiu .
Alte întrebări interesante