va roggg dau coroană va rogggggggggg 1.Ilustreaza cu exemple semnificative sentimentul dominant care se desprinde din textul suport. 2.explica in 30-40 de cuv semnificatiaastructurii ca si cum ai fi intrat într-o lume de închipuiri de basme si 3.argumenteaza in 150 de cuv(cat poti) ca fragmentul dat este un text descriptiv dau 10 p
Răspunsuri la întrebare
Răspuns:
1. Sentimentul dominant este cel de admirație față de tabloul descris : „măreția și sălbăticia acestor locuri”, „fantastica ei măreție”, „lume de închipuiri, de basme”...
2. Structura dată sugerează frumusețea, unicitatea tabloului descris în text. Priveliștea aduce cititorul într-o lume fantastică, parcă desprinsă dintr-o poveste, ce îndeamnă la meditație.
3. presupun că ai argumentarea la text descriptiv pe caiet. Dacă nu, fotografiez un exemplu.
Pentru descriere:
Introducere:
Descrierea este fie un mod de expunere, fie un tip de operă literară bazat pe aceasta. Ea cuprinde trăsături fie ale unui anumit cadru natural , fie ale unei persoane. Figura de stil dominantă în descriere este epitetul.
Textul „În munții noștri-România pitorească” de Alexandru Vlahuță este o descriere de tip tablou în proză, zugrăvind trăsăturile definitorii ale unui colț de natură, peisaj, anotimp.
Cuprins:
O primă trăsătură este prezența descrierii ca mod de expunere dominant, evidențiindu-se trăsăturile unui peisaj de la munte (de aici revine analiza ta pe text, în care descrii, oferind exemple, peisajul).
A doua trăsătură este dată de dominanța epitetului și a grupului nominal substantiv-adjectiv (oferi exemple și le explici, mai mult de 5 exemple; pentru grupul nominal, doar exemple). De asemenea, în text se găsesc și alte figuri de stil, ca de exemplu... (exemplu de figură de stil, explicație. De preferat, mai mult de 5 figuri de stil per tip: comparații, epitete ș.a.m.d.).
Încheiere:
Așadar, textul dat este o descriere, evidențiind prin gama variată de epitete și adjective un colț deosebit de natură.